Tiedotteet
Muistisairautta käsittelevä draama ja ranskalaiskomedia tulossa ensi-iltaan
LUE LISÄÄHurmaava musikaalikomedia Porin Teatteriin syksyllä 2025!
LUE LISÄÄKantaesitys Hovimäki tulossa ensi-iltaan
LUE LISÄÄSylvi Kekkosen tarina ja Kuolema Niilillä kiinnostivat yleisöä
LUE LISÄÄMika Nuojuan ohjaama komedia ja Sinikka Sokan tähdittämä musikaali ensi-iltaan tammikuussa
LUE LISÄÄPorin Teatterin syyskauden 2024 ohjelmisto julkaistu ja lipunmyynti avattu!
LUE LISÄÄKuolema Niilillä esitykset käynnistyvät
LUE LISÄÄMika Eirtovaaran ohjaama komedia tulossa ensi-iltaan
LUE LISÄÄSylvi Kekkosen tarina näyttämölle
LUE LISÄÄKevään 2024 lipunmyynti avattu!
LUE LISÄÄMusikaalikantaesitys Paradox tulossa ensi-iltaan
LUE LISÄÄRock-musikaali Paradox-musikaali syyskuussa ensi-iltaan
LUE LISÄÄPorin Teatterissa kävi lähes 40.000 katsojaa vuonna 2023
LUE LISÄÄPorin Teatterin syyskauden 2022 kaksi viimeistä ensi-iltaa ovat käsillä
LUE LISÄÄHovimäen kartanon ovet aukeavat
Porin Teatterin syyskauden ensimmäistä ensi-iltaa juhlitaan lauantaina 7. syyskuuta. Päänäyttämölle valmistuu historiallisen tv- ja kirjasarjan inspiroimana käsikirjoitettu kantaesitys HOVIMÄKI, jonka ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut vierailija Hanna Ojala.
Carl Mestertonin, Anna-Lisa Mestertonin, Jussi-Pekka Aukian ja Kirsti Mannisen kirjoittama tv-sarja Hovimäki pyöri Yle TV2:ssa vuosina 1999–2003. Se kertoi kuvitteellisen Lindhofin aatelissuvun ja Sepän torpparisuvun elämästä Suomen historian merkittävissä vaiheissa. Tv-sarjan pohjalta valmistui myös kuusiosainen kirjasarja.
Porin Teatterin Hovimäki on Teemu Loikkaan lavastama ja Tiina Valkaman puvustama, moderni draama, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1808. Teos käsittelee suomalaisten isänmaanrakkauden ja lojaliteetin tunteita silloin, kun suomalaisilla ei vielä ole isänmaata. Tarkastellessaan varhaista suhdettamme sekä länteen että itään teos on ajankohtainen ja tärkeä. Sen keskeinen aihe on, miten sorron päälle voi rakentaa sovintoa.
Hovimäen kartanon tuore isäntä Magnus (Petri Knuuttila, vier.) joutuu naurunalaiseksi yrittäessään värvätä renkejään Ruotsin armeijaan. Armeija perääntyy, ja taistelukentiltä olisi viimeinkin lunastettava kunniaa. Mutta mikä on suomalaisen paikka? Sitä ihmettelee myös sepänpoika Aaron (Oskari Penttilä), kun Hovimäkeen karauttaa kasakkalauma upseerinaan kreivi Ignatiew (Christian Lindroos), joka kiinnostuu Aaronin siskosta. Nuori emäntä Johanna (Aija Pahkala, vier.) jää kartanosta vastuuseen isännän lähtiessä sotaan. Rinnallaan Johannalla on katkera talousmamselli Frieda (Maria Pere), josta ei ota selvää, onko tämä vihollinen vai ystävä. Piika Anna (Heidi Rantakeisu) ei luota säätyläisnaisiin, mutta säätyläisnaiset tarvitsevat Annaa. Kun venäläiset miehittävät kartanon, eripuraiset naiset punovat yhteisen juonen.
Hovimäki -esitys liikkuu sekä Suomen sodan taistelukentillä, että Hovimäen kartanossa, missä se nostaa esiin naisten tarinat. Esitys tutkii ihmisten välistä hierarkiaa ja ihmissuhteita silloin, kun taloudellinen ja juridinen eriarvoisuus on laein suojattua, kun naiset joutuvat herkästi kritiikin kohteiksi, ja kun valtiot katsovat oikeudekseen miehittää toisia. Esityksen kerronta on nopeatempoista ja nokkelaa. Se on paitsi vetävä draama, myös tanssillinen ja audiovisuaalinen elämys.
Esityksen liikekielestä on vastannut vieraileva koreografi Petri Kauppinen ja äänimaailman on luonut vieraileva äänisuunnittelija Riku Metsä-Ketelä. Valosuunnitelman ovat toteuttanet yhteistyössä Reijo Nieminen ja Riikka Hakala.
Lehdistökuvia näytelmästä: https://porinteatteri.fi/naytelmat/hovimaki-ennakko/kuvat/
Kuvaaja: Janne Alhonpää.
Lisätiedot: Christian Lindroos | taiteellinen johtaja, PORIN TEATTERI
040 591 3749 | christian.lindroos@pori.fi
ajankohtaista
Tammikuussa 2025 kaksi ensi-iltaa!
Liput suoraan teatterilta
SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi
Tilaa uutiskirje
Huom: Porin Teatterin Uutiskirjeen lähetys toistaiseksi tauolla teknisten ongelmien vuoksi.
SÄHKÖPOSTI