Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

PIINA

Yleisön ja kriitikoiden ylistämä PIINA jatkaa ohjelmistossa 17. toukokuuta 2023 saakka!

Kun menestyskirjailija Paul Sheldon herää auto-onnettomuuden jälkeen sääriluut murskana entisen sairaanhoitajan, Annie Wilkesin syrjäisen talon vierashuoneesta, hän ymmärtää nopeasti olevansa pahassa pulassa. Mikään sääntö tai lainalaisuus, johon hän on aiemmassa elämässään tottunut, ei ole voimassa leskirouva Wilkesin maatilalla Kalliovuorten kupeessa.

Sheldon huomaa pian olevansa mahdottoman edessä. Henkensä säilyttääkseen hänen tulee herättää henkiin viimeisimmässä romaanissaan hautaamansa ”Misery”, Annien rakastama ja kirjailijan itsensä vihaama melodramaattinen hahmo. Mutta kuinka keksiä tarina, joka riittävän uskottavasti ja Annien hyväksymällä tavalla toteuttaa romaanin pääsankarittaren henkiinheräämisen?

Kun ”kustannustoimittajana” on kirjailijan fanaattinen, pahasti poissa raiteiltaan oleva ykkösfani ja kirjailija itse on hukassa oleva, kirjoittamisensa kanssa kipuileva newyorkilainen älykkö, syntyy kohtaamisesta hyytävä ja monitasoinen taistelu.

Stephen Kingin piinaavassa jännitysnäytelmässä on pohjimmiltaan kyse siitä, miten kertoa hyvä tarina. Kauhun mestari luo kuoleman vaarassa olevalle kirjailijalle irvokkaan ihanteelliset työskentelyolosuhteet. Sheldon kirjoittaa pakosta, henkensä pitimiksi, tietäen melko varmasti kuolevansa saatuaan uuden romaaninsa päätökseen. Toisaalta kurinalaista luostarielämää muistuttavat olosuhteet, antelias kodeiinilääkitys ja Annien järjestämät lukuisat järkytykset ruokkivat kirjailijan kuihtumaan päässyttä mielikuvitusta aivan uudella, ennen kokemattomalla tavalla.


Piina on yhdysvaltalaisen menestyskirjailija Stephen Kingin kirjoittama psykologinen jännitysnäytelmä, joka julkaistiin romaanina vuonna 1987 ja elokuvaversiona 1990. Kathy Bates voitti roolisuorituksestaan pakkomielteisenä Annie Wilkesinä parhaan naispääosan Oscarin. Broadwayllä William Goldmanin sovittama Piina sai ensi-iltansa marraskuussa 2015, päärooleissaan Bruce Willis ja Laurie Metcalf.

Stephen Kingin menestysromaaniin pohjautuva psykologinen jännitysnäytelmä kirjailijasta, joka aiemmin kirjoitti elääkseen. Nyt hänen on kirjoitettava jäädäkseen henkiin!
Alkuperäinen romaani: Stephen King (Misery, 1987) Näytelmäkäsikirjoitus: William Goldman Suomennos: Timo Mikkola Ohjaus: Tuomo Aitta (vier.) Lavastussuunnittelu: Markus Tsokkinen (vier.) Pukusuunnittelu: Taru Liipola
Ensi-ilta: 10.11.2022 Esityspaikka: Pieni näyttämö Esitysoikeudet: Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Esityksen kesto: 2h 20min (sis. väliaika) Ikäsuositus: Näytelmä sisältää voimakkaita kohtauksia eikä sovellu lapsille (alle 13-vuotiaat) tai herkille katsojille. Muuta huomioitavaa : Näytelmässä käytetään savutehosteita, jotka ovat teatterikäyttöön tarkoitettuja. Ne eivät aiheuta terveydelle haittaa.
Liput: 30€ peruslippu | 27€ eläkeläinen
25€ opiskelijat & työttömät

S-ETUKORTILLA MERKITYISTÄ NÄYTÖKSISTÄ 3 EURON ETU/LIPPU

Etu myös eläkeläisten, lasten, opiskelijoiden sekä työttömien lipuista. Etu 2 lippua / kortti. Etu koskee ainoastaan Porin Teatterin lippumyymälästä ostettuja lippuja. Lipun osto ei kerrytä Bonusta. Etu ei koske ryhmävarauksia, laskutusmyyntiä tai verkkokauppaa.

Rooleissa

näyttelijän kuva
Mirva Tolppanen Annie Wilkes
näyttelijän kuva
Paul Sheldon
näyttelijän kuva
Buster

Katsojakommentteja

Ai mikä veto!!!! Tiukka ja tinkimätön ohjaus, maskeeraus kymppi plus (piilarit loistoratkaisu), mahtava lavasteseinä. Ja sitten – vangitsevat ja täydellisyyttä hipovat roolityöt. Tolppasen liikekieli ja kasvojen hallinta – täyttä timanttia! Haltsosen läsnäolo ja autenttisuus. Eturivi oli etuoikeus. Meillä kaikilla on hiki!! KIITOS ❤️‼️
Katsojapalaute ennakkonäytöksestä

Loistava, ihailen Tolppasen muuntautumiskykyä ja sitä miten ne tasapainotti toisiaan lavalla. Miten hienovaraisesti Haltsonen rakensi roolin! Miten esitys tuntuu katsojan koko kehossa. Samaan aikaan jännittää, pelottaa ja naurattaa, syke on sata. Miten pienellä sen kaiken voi saada aikaan. Valot ja musiikki loistavat. Kekseliäs ja tarkka ohjaus. Kaikki tapahtumat oli tuotu eteen. Intiimiys. Äärettömän taitava maskeeraus.
Katsojapalaute ennakkonäytöksestä

Porilainen Piina ottaa katsojan mukaan hulluuden partaalle. Koko näytelmä on huikea painajainen ja paljon parempi ainakin pienellä näyttämöllä kuin elokuvassa, vaikka Kathy Bates saikin roolistaan Oscarin aikoinaan. Ensimmäisen kerran teatterissa pelkäsin hetkittäin, kun upposin sisään näytelmään. Välillä unohdin hengittää. Aah, miten upeaa! Kun menet katsomaan porilaista Piinaa, pyri saamaan paikka mahdollisimman edestä. Pienetkin henkäykset vievät tarinaa eteenpäin.
Marita Salonen / kulttuuritoimitus.fi

Poikkeuksellisen raastava ja intiimi henkilökemia toteutuu Tolppasen ja Haltsosen välillä mallikkaasti. Haltsosen itsensä luoma musiikki hillittyine hillbilly-sävyineen syventää tunnelmaa, samoin kuin koruton näyttämötoteutus. Valaistusratkaisut tihentävät ilmapiiriä etenkin loppupuolella, valon ja pimeän vaihdellessa ratkaisevilla hetkillä. Porin Teatteri onnistuu versiossaan palvelemaan käsikirjoituksen trillerimäistä kaarta. Ruuvi kiristyy vähitellen niin kuin pitääkin. Onnistunut loppukohtaus jättää katsojalle sopivasti puntaroitavaa.
Satakunnan Kansa 12.11.2022

Piina on psykologinen trilleri, jonka toteutus Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä hipoo täydellisyyttä.

Haltsosen ja Tolppasen kohdalla ei voi puhua enää pelkästään roolisuorituksista, vaan he ovat uineet metodinäyttelemisen suomin keinoin esittämiensä ihmisten nahkoihin. Intensiivistä ja luonnollista eläytymistä, jossa on mukana myös ripaus hienovaraista komiikkaa.

Haltsosen säveltämä musiikki hiipii tajuntaan. Se tukee kerrontaa ja flirttailee ilmeisen tarkoituksellisesti esimerkiksi Syvä joki -elokuvan tunnelmien kanssa. Tuomo Aittan ohjaus on veitsenterävää ja dramaturgisesti tasapainoista.

Esityksen lavastus on minimalistinen ja kokonaistunnelmaa tukeva. Etenkin kirjansivuilla tapetoituina liikkuvat rakenteet ovat paljon puhuvia.
Satakunnan Viikko 15.11.2022

Piina on kahden kokeneen näyttelijän juhlaa. Roolivalinnat ovat osuneet nappiin. Teksti on tahtojen taistelu, ja perustuu hahmojen väliseen jännitteeseen. Vuorovaikutus kahden näyttelijän välillä toimii aukottomasti. Tolppanen tekee Annien epävakaan, hetkessä lempeydestä raivoon kiihtyvän roolihahmon vahvasti eläytyen. Vesa Haltsonen tekee ison osan roolityöstään sänkyyn sidottuna. Näytelmä kasvattaa jännitystä kierre kierteeltä. Liian piinaavaksi meno ei ylly, sillä tekstissä on myös huumoria. Markus Tsokkisen niukka lavastus lepattavine kirjaseinineen sekä Vesa Haltsosen säveltämä musiikki kannattelevat tunnelmaa. Piina on hallitusti etenevä jännitysdraama.
Länsi-Suomi 22.11.2022

Näytelmä ”Piina” oli äärimmäisen taidokas toteutus niin kulissien, musiikin, puvustuksen, ohjauksen kuin näyttelijöidenkin osalta. Haltsonen ja Tolppanen eivät ainoastaan näyttele, vaan elävät henkeäsalpaavan syvällä sisällä roolissaan, ja tämän myötä katsoja kokee tunnelman ja tapahtumat kuin olisi itse osa roolihahmoja, samaistuminen on väistämätöntä! Todellista ammattitaitoa näin täydellinen roolin sisäistäminen. Hannu Muller oli täydellinen valinta sheriffiksi. Kiitos koko toteutustiimille!
Katsojapalaute 25.11.2022

Piina 21.1.2023: Ihan älyttömän hyvä!!!! Kiitos Mirva, Vesa – ja Hannu! Kiitos ohjaus, lavastus ja puvut!
Katsojapalaute 21.1.2023
Kiitos paljon huikeasta Piina-esityksestä 21.1. Jännitys ja ahdistus kasvoivat näytelmän myötä samaa vauhtia katsomossa kuin kirjailija Paul Sheldonin mielessä. Huikea läsnäolo ja huikeat lavasteet, äänimaailma, ohjaus ja maskeeraus puvustuksen ohella. Terv. Ykkösfaninne!!🥶
Katsojapalaute 22.1.2023

KIITOS INTENSIIVISESTÄ JA PSYKOLOGISESTI JÄNNITTÄVÄSTÄ PIINA-TRILLERISTÄ (4.2.23)!

PIINA – jälleen täysosuma Porin Teatterin ohjelmistossa! Psykologisessa trillerissä on kyllä jo suorastaan kiehtovan ”sairaat” tarinan juonteet, mutta ennen kaikkea intensiivisesti näyttelevät Mirva Tolppanen ja Vesa Haltsonen tekevät trilleristä  oikeaa näyttelijäntyön juhlaa! Näytteliijäduo  toimii upeassa, tarkasti mitoitetussa yhteistyössä, ja tästä syntyvä jännitys kihelmöi katsojissa!

Asteittain yhä synkempiin mielen sopukoihin sukeltavassa tarinassa tapahtuu yllätyskäänteitä, ja se todella vetoaa katsojaan esityksen alusta sen loppuratkaisuun! Kiitos Porin Teatterille psykologisesti jännittävästä teatterielämyksestä ja upeista roolitöistä! Lisää vaan tällaisia intensiivisiä dekkari-trillereitäkin ohjelmistoonne.
Katsojapalaute 4.2.2023

Ensi-ilta: 10.11.2022 Esitysoikeudet: Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Esityksen kesto: 2h 20min (sis. väliaika) Ikäsuositus: Näytelmä sisältää voimakkaita kohtauksia eikä sovellu lapsille (alle 13-vuotiaat) tai herkille katsojille. Muuta huomioitavaa : Näytelmässä käytetään savutehosteita, jotka ovat teatterikäyttöön tarkoitettuja. Ne eivät aiheuta terveydelle haittaa.
Liput: 30€ peruslippu | 27€ eläkeläinen
25€ opiskelijat & työttömät
Esityspaikka: Pieni näyttämö Hallituskatu 14
28100 Pori
Katso kartta ja ajo-ohjeet
Pyörätuolipaikat ja S-etualennus vain suoraan Porin Teatterilta puh. 02 6344 840 Induktiosilmukka saatavilla -logo Pienen näyttämön kaikilla riveillä on käytössä kuulolaitetta käyttäville tarkoitettu silmukkavahvistin
Alkuperäinen romaani: Stephen King (Misery, 1987) Näytelmäkäsikirjoitus: William Goldman Suomennos: Timo Mikkola Ohjaus: Tuomo Aitta (vier.) Lavastussuunnittelu: Markus Tsokkinen (vier.) Pukusuunnittelu: Taru Liipola

Rooleissa

näyttelijän kuva
Mirva Tolppanen Annie Wilkes
näyttelijän kuva
Paul Sheldon
näyttelijän kuva
Buster

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi