Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

Tuntematon Sotilas

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan vuonna 1954 julkaistu suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos, joka kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa vuosina 1941-1944.

Teos sukeltaa suoraan rintamamiesten sielunmaisemaan ja siihen, miten sota ja olosuhteet vaikuttavat ihmiseen. Linnan teos sanoittaa rintamamiesten kokemuksia ja tuntemuksia ajasta, jolloin elämä saattoi katketa minä hetkenä hyvänsä eikä mikään ollut pyhää.

Tuntematon sotilas välittää viestiä sodan mielettömyydestä ja yksilön hauraudesta sekä inhimillisyydestä äärimmäisissä olosuhteissa. Sotaa kuvataan korpisoturin näkökulmasta, mutta samalla se on pienen kansakunnan selviytymistarina.

Christian Lindroosin ohjaama ja dramatisoima näytelmä saa ensi-iltansa Porin entisellä Oluttehtaalla, joka muotoutuu Linnan kuvaamaksi kasarmialueeksi ja taistelukentäksi. Koruton miljöö luo erinomaiset puitteet tarinalle, antaen katsojalle mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin.

Tarina suomalaisesta sisusta ja sankaruudesta.
Teksti: Väinö Linna Ohjaus ja dramatisointi: Christian Lindroos (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Eila Santanen Valosuunnittelu: Kalle Ropponen (vier.) Äänisuunnittelu: Jyrki Heloaho, Pontus Keto ja Toni Randell (vier.) Musiikki: Sofia Finnilä (vier.) Sello: Aino Juutilainen (vier.) Piano: Eliina Mäkiranta (vier.) Murreasiantuntijat: Helena Anttonen ja Milla Hautala
Ensi-ilta: 28.1.2017 Esityspaikka: Porin entinen Oluttehdas Ikäsuositus: Yli 12-vuotiaat Kesto: n. 3h (sis. 1 väliaika, 30 min) Käsiohjelman hinta: 5€

Tietopaketti esityksestä

SISÄÄNKÄYNTI JA OSOITE
Näytelmää esitetään Porin entisellä Oluttehtaalla osoitteessa Valtakatu 15, 28100 PORI. Sisäänkäyntiohje halliin: Hotelli Otavan vasemmalla puolella olevasta portista sisään, pääovi sijaitsee lastauslaiturin tuntumassa. Oven päällä on kyltti SISÄÄN.
Otavan rakennuksen eteen Valtakadulle on erikseen merkitty pysäköintipaikat inva-luvan omaaville. Portin jälkeen, Annankadun risteykseen saakka oleva kadunvarsi on varattu tilausajobusseille matkustajien jättämistä ja noutamista varten.

ERIKOISTEHOSTEET
Koska kyseessä on sotaa kuvaava näytelmä, esitys sisältää teatterikäyttöön suunniteltuja ääni- ja räjähdetehosteita. Pommitus- ja ammuntaääniä kuuluu ajoittain, mutta näistä ei koidu vaaraa katsojille. Jaossa on myös ilmaisia korvatulppia, mikäli katsoja haluaa niitä käyttää esityksen aikana.

SUOSITUSIKÄRAJA
Esityksen suositusikäraja on 12 -vuotta, mutta huoltajan suostumuksella / läsnäollessa toki nuorempikin voi tulla esitystä katsomaan.

LIPUNMYYNTI JA VAATESÄILYTYS
Oluttehtaan sisääntuloaulassa toimiva lipunmyynti aukeaa 1h ennen esityksen alkua. Lippuja myy myös Porin Teatterin Pienen näyttämön aulassa toimiva lippukassa. (Osoite: Hallituskatu 14, 28100 Pori.)
Vaatesäilytyksen hinta 2€ / takki. Naulakkopalveluista vastaa Porin Narukerä.

AUTOLLA SAAPUVAT KATSOJAT
Henkilöautolla liikkuvien katsojien kannattaa saapua paikalle hyvissä ajoin. Jos Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä on Tuntemattoman sotilaan kanssa samaan aikaan esitys käynnissä, teatterin ja oluttehtaan lähikortteleissa (esim. Raatihuoneenpuiston reunoilla olevat parkkiruudut) voivat olla varattuja. Parkkiruutuja löytyy sekä maksullisina että maksuttomina.

INDUKTIOSILMUKKA
Esitykseen tuleva asiakas, joka tarvitsee induktiosilmukka -toimintoa, saa lippukassalta lainaksi vahvistimen, joka palautetaan esityksen jälkeen kassalle.

WC JA INVA-WC
Kontti-WC (naisille 10 wc:tä ja miehille 5) sijaitsee pääsisäänkäynnin läheisyydessä. WC-tiloihin johtava ovi on merkitty kyltillä Oluthallin puolella. Myös INVA-WC löytyy.

TARJOILUVARAUKSET
Poikkeustilajärjestelyistä johtuen alle 10 hengen seurueilla ei ole mahdollista tehdä pöytävarausta ennakkoon Tuntematon sotilas -esityksiin. Kymmenen henkeä ylittävien ryhmien on mahdollista varata tarjoilu etukäteen noutopisteeseen.

Lisätietoja antaa: ravintolapäällikkö Riikka Reunamo
Puh. 044 7643 301 tai ravintola@porinteatteri.fi
Puhelinpäivystys keskiviikkoisin klo 10.00 – 14.00 ja paikan päällä 1h ennen esitystä.

SOTAVETERAANIT
Porin Teatteri tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn sotainvalideille, sotaveteraaneille, rintamapalvelustunnuksen ja rintamatunnuksen saaneille kaikkiin Tuntematon Sotilas esityksiin. Myös sotaveteraanin avustaja pääsee ilmaiseksi esitykseen.

ESITYKSEN KESTO
Esitys kestää noin 3 tuntia, sisältää yhden väliajan 25 min.

Tuntematon sotilas osana Suomi 100 hanketta

Valtioneuvoston kanslia on 11.5.2016 liittänyt hakijan ”Porin Teatterisäätiö sr” hankkeen ”Tuntematon sotilas” Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Klikkaamalla logoa pääset Suomi100 -sivustolle:

 Suomi 100

Teatteripaketti -yhteistyö A. Ahlströmin ruukkien kanssa

Logo

Tutustu esitteeseen >>

Varaukset ja lisätiedot:
050 518 3677
ruukit@a-ahlstrom.fi

Valokuvanäyttely
”Viimeiseen mieheen – Till siste man”

Porin entisen Oluttehtaan Teatteriravintolassa avautui 9.1.2017 sotaveteraanien kunniaksi tehty valokuvateos VIIMEISEEN MIEHEEN – TILL SISTE MAN. Teosta varten Kari Ahonen on kuvannut 120 sotaveteraania ja lottaa Kaunialan sairaalassa.  Maksuton valokuvanäyttely on avoinna 13.5.2017 saakka kaikkien Tuntematon sotilas -esitysten aikana.

Lue lisää näyttelystä >>

KARTAT:
Pääsisäänkäynti Oluthalliin >>
Invapysäköinti ja linja-autojen saattoliikenne >>

 

Tuntematon sotilas esitys keräsi 24.013 katsojaa!

Rooleissa

näyttelijän kuva
Kaarna / Eversti
näyttelijän kuva
Koskela
näyttelijän kuva
Marko Honkanen Lahtinen
näyttelijän kuva
Teemu Niemelä Lammio / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Oskari Penttilä Vanhala / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Ilkka Aro (vier.) Honkajoki
näyttelijän kuva
Peter-Sebastian Lehtonen Kariluoto
näyttelijän kuva
Janne Turkki Salo
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Hietanen / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Rokka
näyttelijän kuva
Sarastie
näyttelijän kuva
Rahikainen
näyttelijän kuva
Lehto / Lampinen / Baranov
näyttelijän kuva
Riitaoja / Vänrikki Jalovaara
näyttelijän kuva
Susi / Lääkintämies / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Jeremias-Petteri Nieminen (vier.) Määttä
näyttelijän kuva
Joonas-Petteri Nieminen (vier.) Mäkilä
näyttelijän kuva
Viirilä / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Sihvonen / Asumaniemi / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Eerola / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Lauri Lehtimäki Autio / Karjula
näyttelijän kuva
Hauhia / Läänkintämies Ukkola / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Mielonen / Pappi / Alokas / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Lotta / Sisar / Suomi-Neito
näyttelijän kuva
Kalle Rossi Venäläinen sotilas / Suomalainen sotilas
näyttelijän kuva
Venäläinen sotilas / Suomalainen sotilas
näyttelijän kuva
Salla Pokkinen Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Satu Silvasti Venäläinen sotilas

Katsojakommentteja

”Kiitos Tuntemattomasta sotilaasta. Olin perjantaina ennakossa ja tykkäsin kovasti. Jo paikan miljöö antoi hienon kuvan ja itse esitys vankkaa Linnan tekstiä. Koko ensemblelle kiitokset eli upeat olivat räjähdykset kuin muutkin lavastusratkaisut. Voi huoletta suositella.”
Sähköpostipalaute 29.1.2017

”Porin Teatterin Tuntematon sotilas tarjoilee näyttäviä taistelukohtauksia. Sodan melskettä ja pauhua tuodaan näyttämölle hienosti ja vaikuttavasti. Marko Honkanen onnistuu Lahtisen roolissaan erinomaisella tavalla saamaan roolihenkilöönsä sodanvastaisuutta ja kaiken järjettömyyttä arvostelevaa konekivääriampujaa. Myös Hietasen rooliin näytellyt Pekka Hänninen onnistuu luomaan hahmonsa mainiosti. Sofia Finnilän säveltämä ja Aino Juutilaisen (sello) ja Eliina Mäkirannan (piano) herkästi tulkitsema musiikki soi esityksessä välillä lyyrisesti ja välillä kiihkolla teoksen tunnelmia ja miesten mielentilaa vahvasti tukien.”
pessinjaillusianluona.blogspot.fi (Pasi Puranen)

”Linnan romaanin vahvuus ovat hyvin kirjoitetut hahmot, joita Porin Teatterissa tulkitsee onnistunut ensemble. Vesa Haltsonen tekee vähäeleisen, mutta sympaattisen roolin miesten arvostamana Koskelana. Mieleenpainuvan roolin tekee myös harrastaja-näyttelijä Joonas-Petteri Nieminen patteriston tiukkana huoltomies Mäkilänä. Kalle Ropposen suunnittelema valaistus on tehokas.”
Länsi-Suomi 30.1.2017

”Omaa luokkaansa on Jarkko Tiainen, jonka tulkinta Lehtona on äärilleen vietyä painostavaa kovuutta. Kalle Ropposen suunnittelemat valot luovat häkellyttävän hienoja tunnelmia ja pysähdyttäviä näyttämökuvia. Kun tähän lisätään Teemu Loikaksen suunnittelema nerokkaan yksinkertainen lavastus, niin ollaan lähellä visuaalisuuden täyttymystä. Kalle Rossin toteuttama pyrotekniikka viimeistelee kokonaisuuden.”
Uusi Aika 3.2.2017

”Huima toteutus ja tarkat painopisteet tekevät vaikutuksen. Christian Lindroos työryhmineen maalaa Linnalle uskollisen vaikuttavan skenaarion, perustellen versionsa painopisteiden harkitulla valinnalla ja näiden tehokkaalla esiintuonnilla. Versio jää mieleen kytemään niin ulkoisen toteutuksensa kuin vahvimpien teemojensa johdosta.”
Satakunnan Kansa 29.1.2017

”Oluttehtaan avara kertakäyttönäyttämö aukeni oivalliseksi sotatantereeksi. Ilmassa oli sotaisan juhlan tuntua. Esitys on rauhallinen, hyvin tehty perus-Tuntematon, klassinen ja odotusten kaltainen kaikissa käänteissään. Laaja tila on hallittu hyvin, samoin tehosteet, valot, koko sodan melske ja meininki. Ilon aiheita tarjoavat nuoret, raikkaat, entuudesta tuntemattomat näyttelijät, kuten Tuntemattomaan sopii. Hyviä olivat konkaritkin, Vesa Haltsonen Koskelana kärjessä ja Matti Mäntylä Sarastienä. Hietanen oli Pekka Hännisen hahmossa luonnikas ilonpitäjä, Jarkko Tiainen Lehtona juuri niin kova kuin pitää. Ja aivan erinomainen oli Joonas-Petteri Nieminen rättiensä ja soppakanuunansa puolia viimeiseen saakka pitävänä Mäkilänä. Jännitimme kuinka Myllykolun kasvatti Turkka Mastomäki pärjää Rokan vaativassa roolissa, ja suuri oli huojennus: hän on suorastaan loistava, karjalan murrekin sujuu kuin olisi sitä ikänsä puhunut.”
http://www.panurajala.fi (Panu Rajala)

”Miesjoukon, sodan ja tilanteiden kuvaus on mestarillista. Lindroos on onnistunut mainiosti Linnan legendaaristen hahmojen ihmiskuvauksessa ja kuoleman hetkien dokumentoinnissa. Taidolla rooleistaan suoriutuu myös koko laaja näyttelijäkaarti. Sotatantereen ankeutta oivasti heijasteleva lavastus tukee osaavaa ohjausta. Kokonaisuus on koko komeudessaan ainutlaatuinen.”
Satakunnan Viikko 1.2.2017

”Porin teatterin rakennus on remontissa, joten koko miljöö on rakennettu Porin vanhan oluttehtaan valtaisaan varastohalliin. Rahaa ja vaivaa on palanut, mutta se kannatti. Miljöö ja jättimäinen metalliverkkolava ovat nerokkaassa valaistuksessaan pysäyttäviä. Kun tähän lisätään vielä kunnon jytinät ja pyrotekniikat, katsoja on jo ulkoisten puitteiden ansiosta vakuutettu. Kaiken a ja o ovat lopulta ne yksittäiset konekiväärikomppa­nian persoonat (Turkka Mastomäki Rokkana, Pekka Hänninen Hietasena jne.), joiden kohtaloiden seuraaminen keskellä raastavaa sotaa saa ajan ja paikan unohtumaan. Ohjaaja Christian Lindroosin versio näytelmästä on melko perinteinen, mutta ihmisläheisyydessään se osuu.”
Helsingin Sanomat / Kulttuuritoimitus suosittelee

Ensi-ilta: 28.1.2017 Ikäsuositus: Yli 12-vuotiaat Kesto: n. 3h (sis. 1 väliaika, 30 min) Käsiohjelman hinta: 5€ Esityspaikka: Porin entinen Oluttehdas
Teksti: Väinö Linna Ohjaus ja dramatisointi: Christian Lindroos (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Eila Santanen Valosuunnittelu: Kalle Ropponen (vier.) Äänisuunnittelu: Jyrki Heloaho, Pontus Keto ja Toni Randell (vier.) Musiikki: Sofia Finnilä (vier.) Sello: Aino Juutilainen (vier.) Piano: Eliina Mäkiranta (vier.) Murreasiantuntijat: Helena Anttonen ja Milla Hautala

Rooleissa

näyttelijän kuva
Kaarna / Eversti
näyttelijän kuva
Koskela
näyttelijän kuva
Marko Honkanen Lahtinen
näyttelijän kuva
Teemu Niemelä Lammio / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Oskari Penttilä Vanhala / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Ilkka Aro (vier.) Honkajoki
näyttelijän kuva
Peter-Sebastian Lehtonen Kariluoto
näyttelijän kuva
Janne Turkki Salo
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Hietanen / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Rokka
näyttelijän kuva
Sarastie
näyttelijän kuva
Rahikainen
näyttelijän kuva
Lehto / Lampinen / Baranov
näyttelijän kuva
Riitaoja / Vänrikki Jalovaara
näyttelijän kuva
Susi / Lääkintämies / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Jeremias-Petteri Nieminen (vier.) Määttä
näyttelijän kuva
Joonas-Petteri Nieminen (vier.) Mäkilä
näyttelijän kuva
Viirilä / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Sihvonen / Asumaniemi / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Eerola / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Lauri Lehtimäki Autio / Karjula
näyttelijän kuva
Hauhia / Läänkintämies Ukkola / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Mielonen / Pappi / Alokas / Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Lotta / Sisar / Suomi-Neito
näyttelijän kuva
Kalle Rossi Venäläinen sotilas / Suomalainen sotilas
näyttelijän kuva
Venäläinen sotilas / Suomalainen sotilas
näyttelijän kuva
Salla Pokkinen Venäläinen sotilas
näyttelijän kuva
Satu Silvasti Venäläinen sotilas

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi