TULITIKKUTEHTAAN TYTTÖ
Aki Kaurismäen klassikkoteos jatkaa ohjelmistossa 6. toukokuuta 2023 saakka!
Iiris työskentelee tulitikkutehtaassa liukuhihnan äärellä. Vaikka hän on jo aikuinen, hän asuu edelleen kotona äitinsä ja isäpuolensa kanssa. Heidän elämänsä on vähäpuheista, suorastaan mykkää. Hiljaisuuden keskellä Iris huolehtii perheen elannosta paeten todellisuutta romanttiseen kirjallisuuteen. Hänessä elää toive, että jonain päivänä kohtaisi myös oman rakkaansa. Iiris käy viikonloppuisin tansseissa, mutta hänen osansa on olla seinäruusu. Iiris ei kuitenkaan luovuta vaan palkkarahoillaan hän hankkii kauniin punaisen leningin. Tanssibaarissa Iiris tapaa liikemies Aarnen ja tuntuu kuin koko maailma viimein hymyilisi hänelle. Iiriksen haaveet saavat säröjä, kun rakastettu yllättäen torjuu hänet. Nuoren naisen unelmat kariutuvat, mutta Iiris ei suostu alistumaan. Hän päättää valita itse oman kohtalonsa!
Tarina tulitikkutehtaan tytöstä tarkastelee vilpittömän ja hyvää toivovan ihmisen sekä epäoikeudenmukaisen maailman välistä jännitettä. Työläisperheen arkea tarkkanäköisesti kuvaava teos osoittaa millaisiin ratkaisuihin maailman riistämä ihminen voi olla valmis. Näytelmä on kuorrutettu elokuvallisella visuaalisuudella, kauneudella ja huumorilla, joka auttaa katsojaa asettautumaan tunteita herättävien teemojen äärelle.
Porin Teatterissa ensi-iltansa saava kantaesitys pohjautuu Aki Kaurismäen kirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvaan Tulitikkutehtaan tyttö, joka palkittiin mm. Berliinin elokuvajuhlilla sekä kotimaassa neljällä Jussi-palkinnolla.
Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry valitsi 27.11.2022 (Iiriksen roolissa nähtävän) Emma Kilpimaan VUODEN ELOKUVANÄYTTELIJÄKSI. Palkinnon hän sai ansiokkaasta roolityöstään elokuvassa Huonot naiset.
Näyttelijäliiton tiedote:
https://www.nayttelijaliitto.fi/ajankohtaista/uutiset/vuoden-elokuvanayttelija-ja-televisionayttelija-valittiin/
Katsojakommentteja
Jukka Kouhian ja Kuosan äänisuunnittelu ansaitsee erilliset aplodit. Äänimaailma on samalla hienovarainen, mutta suuri, ja pienetkin vivahteet, kuten äidin ähkäisy tai tikkurasioiden ravistelu saa valtavan merkityksen. On suorastaan älykästä, että rautalankakitara tuodaan lavalle livenä Mika Lahnajoen toimesta. Lauri Lundahlin valaisu tukee tekstiä kautta linjan ja voimakkaimmin mieleen jäävät tehtaan valot, jotka myös jyskyttävät jaloissa asti. Viihdyttäviä ovat ohjauksen monet neronleimaukset, kuten kertojaensemblen muuntuminen jukeboksiksi. Kilpimaan unenomainen liikekieli alleviivaa Iiriksen tanssia luomassaan rakkausutopiassa. Tarvittavissa kohdin tavoitetaan myös kaurismäkeläisyyteen kuuluva pysähtyneisyys. Vaikutuksen tekee ensemblen samanaikaiseksi rytmitetty puhe. Penttilä veljen roolissa on hykerryttävän hauska ja Peren tulkinta kappaleesta C’est si bon sopii sointiväriltään täydellisesti kohtaukseen ja saa huokaamaan ihastuksesta.
Satakunnan Kansa 26.1.2023
Porissa nähdään tyylikäs tulkinta elokuvaklassikosta. Kautta linjan Jarno Kousan ohjaus on tinkimätöntä ja oivaltavaa. Kohtaukset limittyvät elokuvamaisilla nopeilla siirtymillä toisiinsa. Kokonaisuus on täynnä hienoja oivalluksia, jotka jättävät myös katsojan mielikuvitukselle tilaa. Koko esitys hengittää tietyllä rytmillä, joka resonoi yleisöön. Mielenkiintoiset koreografiset yllätykselliset liikkeet sulautuvat kokonaisrytmiin.
Jukka Kouhian ja ohjaajan luoma äänimaailma on pysähdyttävän puhutteleva. Musiikkinäytelmän elementtejä on myös läsnä, yllätyksellisesti olematta kuitenkaan päälle liimattuja. Kaikki mitä näyttämöllä tapahtuu on harkittua ja perusteltua tarinan kertomisen kannalta.
Mika Lahnajoen sähkökitarointi muhevoittaa tunnelmaa ja laulut tukevat hienosti kokonaisuutta. Emma Kilpimaa on nappivalinta Iiriksenä, joka pakenee arjen raadollisuutta rakkausromaaneihin ja päätyy vapauden kaipuussaan kohtalokkaisiin tekoihin. Hänen kasvoiltaan välittyy monessakin mielessä tulella leikkivän tytön sisäinen tunne. Tulitikkutehtaan tyttö on samalla sekä rosoinen ja lyyrinen. Näyttämötaidetta, joka vaatii paljon, mutta antaa myös paljon.
Satakunnan Viikko 31.1.2023
Tulitikkutehtaan tytöstä persoonallinen näyttämötoteutus Porissa. Jarno Kuosan ohjaus on raikas ja yllätyksiä täynnä. Puhetta ei aina tarvita, yksi esityksen riemastuttavimmista kohtauksista on Iiriksen ihastuksen, juppi-Aarnen (Peter-Sebastian Lehtonen) vierailu tytön kotona. Erityisesti Marko Honkanen isänä saa paljon irti slapstick-tyylisestä kohtaksesta. Elokuvallisuus on läsnä esityksen nopeina leikkauksina ja visuaalisuutena. Kokonaisuus on raikas, värikäs ja yllätyksiä täynnä.
Länsi-Suomi 28.1.2023