Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

SYLVI – ENSIMMÄINEN NAINEN

Sylvi – Ensimmäinen nainen on tarina Sylvi Kekkosesta. Naisesta, jonka julkinen rooli kätki taakseen monitahoisen ihmisen.

Sylvin ystävä, kuvanveistäjä Essi Renvall, tuskailee ateljeessaan Sylvin muotokuvan kanssa. Miten kuvata naista, joka on samaan aikaan ujo ja rohkea, lempeä ja pisteliäs, turvallisuushakuinen emo ja kapinallinen feministi.

Voiko toista ihmistä koskaan tuntea? Ja entä jos ei koskaan pääse kasvamaan omaan mittaansa?

Muotokuvan ääreltä käynnistyy Sylvin, presidentti Urho Kekkosen puolison, elämän käännekohtien kautta etenevä matka, jossa liikutaan rakkauden, uskollisuuden ja uskottomuuden, taiteilijan kutsumuksen ja (lopulta myös) Suomen poliittisen lähihistorian pyörteissä omaa reittiä vimmatusti etsien.

Mikä valintojamme ohjaa? Missä kohdassa elämää saamme todeta, että tärkeimmät valinnat on jo tehty ja päätettäväksi jää, miten suhtaudumme niihin? Emme ole yksiköitä, irrallisia valinnantekijöitä, vaan osa verkostoa, rihmastoa, ympäröivien asioiden tarpeita ja jatkuvaa muutosta.


Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä 9.11.2023 ensi-iltansa saanut kantaesitys Sylvi – Ensimmäinen nainen pohjautuu väljästi Johanna Venhon kirjoittamaan romaaniin Ensimmäinen nainen (WSOY). Romaani oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2019. Porin Teatterin Sylvi -näytelmä on kuitenkin oma itsenäinen näyttämöteoksensa.

Johanna Venhon signeerattuja pokkareita on myynnissä Porin Teatterin lippukassalla. (Hinta 10€).

Lue ohjaaja Minna Nurmelinin ja Sylviä esittävän Mervi Takatalon mietteitä näytelmästä >>

"Muotokuva naisesta, jonka julkinen rooli kätki taakseen monitahoisen ihmisen."
Ensimmäinen nainen (WSOY 2019): Johanna Venho Dramatisointi: Maia Häkli Ohjaus ja dramaturgia: Minna Nurmelin (vier.) Lavastussuunnittelu: Teemu Loikas Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo (vier.) Valosuunnittelu: Riikka Hakala Äänisuunnittelu: Jyrki Heloaho, Joni Koivukorpi Koreografinen konsultaatio: Helinä Kareinen (vier.) Projisointien suunnittelu: Jyrki Heloaho, Teemu Loikas, Riikka Hakala Maskeerauksen suunnittelu: Eija Juhola-Al-Juboori
Ensi-ilta: 9.11.2023 Esityspaikka: Pieni näyttämö Esitysoikeudet: Agency North Oy Esityksen kesto: 2h 15min (sis. 20 min väliajan)
Liput: 32€ peruslippu | 29€ eläkeläinen
27€ opiskelijat & työttömät

S-ETUKORTILLA MERKITYISTÄ NÄYTÖKSISTÄ 3 EURON ETU/LIPPU

Etu myös eläkeläisten, lasten, opiskelijoiden sekä työttömien lipuista. Etu 2 lippua / kortti. Etu koskee ainoastaan Porin Teatterin lippumyymälästä ostettuja lippuja. Lipun osto ei kerrytä Bonusta. Etu ei koske ryhmävarauksia, laskutusmyyntiä tai verkkokauppaa.

TULEVAT S-ETUNÄYTÖKSET:

LA 6.4. klo 18

Rooleissa

näyttelijän kuva
Mervi Takatalo (vier.) Sylvi Kekkonen
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Urho Kekkonen
näyttelijän kuva
Miia Lindström (vier.) Essi Renvall ja monia muita rooleja

Katsojakommentteja

Tarina Sylvi Kekkosesta on hauska, karnevalistinen ja täynnä toimintaa. Näyttelijä Mervi Takataloa seuratessa tuntuu kuin katsoisi tanssikoreografiaa. Hän tekee äärimmäisen fyysisen roolityön Sylvinä asentojen pienimpiin yksityiskohtiin asti. Rooliin kuuluu jopa ilma-akrobatiaa. Hänen liikekieltään on kiehtovaa seurata.

Näytelmässä hykerryttävintä on kohtausten versiointi. Elämää ikään kuin kelataan takaisin ja katsotaan vaihtoehtoinen, usein hillitön versio. Näin valaistaan Sylvin sisäistä maailmaa ja hänen kuvitelmiaan.

Näkökulma on vahvasti Sylvin. Siinä missä Sylvi jäi aikoinaan miehensä varjoon, tässä näytelmässä kaikki jäävät Sylvin varjoon. Näyttelijät Miia Lindström useissa rooleissa ja Pekka Hänninen Urho Kekkosena tukevat hienosti Mervi Takataloa tämän pääroolissa, joka vaatii jatkuvaa lavalla oloa.
Satakunnan Kansa 11.11.2023

Tuoreus on hyvä sana kuvaamaan koko esitystä, jossa historialliset henkilöt nähdään nykyajan katseella, nykyteatterin keinoin. Sylvissä irrottaudutaan perinteisestä puhenäytelmästä, mikä tekee esityksestä ilmavan, liikkuvan – ja yllättävän hauskan. Mervi Takatalo tekee vahvan roolin Sylvinä. Pekka Hänninen on Kekkosena miehinen ajankuva, johon näytelmä suhtautuu paikoin koomisena hahmona. Miia Lindström urakoi ammattitaidolla näytelmän muut lukuisat roolit. Sylvi on toimiva kokonaisuus. Puvustuksessa on rikottu epookkia. Erityisen voimakkaita ovat kohtaukset, joissa Sylvin päiväkirjamerkinnät projisoidaan valkokankaille.

Länsi-Suomi 11.11.2o23

Hei! Olin mieheni kanssa pe 8.12. klo 13.00 katsomassa Sylvi näytöstä. Kiitos esityksestä, pidimme siitä molemmat.

Katsojapalaute 10.12.2023

Ensimmäistä kertaa ikinä Porin teatterissa ja heti jotain, jonka ajaksi unohtui kaikki muu paitsi se, mitä lavalla tapahtui. Tarvitsemme tällaista ja näitä täytyy vaalia: teoksia, joista kasvaa uusia teoksia.

Katsojapalaute, WSOY:n kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson

Upeasta romaanista oli syntynyt jotain uutta, joka kunnioitti Sylvi Kekkosta ja Ensimmäistä naista ja kasvoi hienosti omaksi tulkinnaksi ja taideteokseksi. Antaisin viisi tähteä, jos niitä jossain jakaisin.

Katsojapalaute, Marja Tuloisela-Kunnas

Kävimme 13.1 katsomassa esityksen Sylvi-ensimmäinen nainen. Hieno kokemus. Upea lavastus, Sylvin elämän moninaisuus hienosti lavalla ja varsinkin elämän valintojen miettiminen laittoi itsekin miettimään valittuja polkuja. Kaikille teatterielämyksen mahdollistaneille tahoille positiivinen palaute!  Lisää tällaista ”älyllisempää” myös tänne maakuntateatteriin, vaikkapa juurikin pienelle näyttämölle.

Katsojapalaute 14.1.2023

Kiitos intensiivisestä, Suomen lähihistorian havainnointiin tempaavasta SYLVI-draamasta. Esitys valaisee tosi kiinnostavasti legendaarisen presidentti Kekkosen urakehitykseen ratkaisevasti vaikuttaneen Sylvi-puolison hyvin haasteellista elämäntehtävää.

Esityksen kolme näyttelijää osaavat loistavasti hyödyntää teatterin lumoa! Mervi Takatalo näyttelee Sylvin elämänkaaren moni-ilmeisenä ja dramaattisen taidokkain fyysisin elein. Pekka Hänninen on kuin ilmielävä, dynaaminen Urkki, niin poliittisen vallan kuin myös naisten himossaan. Miia Lindström on taitava loihtimaan (salamavaihdoissaan) upean sikermän SYLVIN kohtaamia eri henkilöitä, joista herkullisen satiirisia ovat Urkin ympärillä pyörineet naisystävät!

Teemu Loikaksen oivallisen pelkistetty lavastus toimii dynaamisina Sylvin tarinan miljöinä.

SYLVI on upean taidokkain roolisuorituksin ja dynaamisen näyttämökerronnan keinoin toteutettu koskettava tarina Suomen lähihistoriaa osaltaan rakentaneesta presidentin puolisosta, Sylvi Kekkosesta. SYLVI-esitys tarjoaa katsojalleen antoisan teatterielämyksen Suomen lähihistorian ”kulissien takaa”!

(SYLVI-esitys täydentää ansiokkaasti Porin Teatterissa viime vuosina nähtyjä muitakin Suomen historiaa kuvanneita näytelmiä, kuten MANNERHEIM ja ROUVA C.)

Katsojapalaute 11.3.2024

Käväisimme katsomassa viime lauantaina esityksen Sylvi, ensimmäinen nainen. Pidimme kovasti siitä. Näyttelijät olivat tosi taidokkaita. Miia Lindström teki aivan uskomattoman roolityön. Hän esitti vaikka mitä ja hetkessä vaihtoi aivan toiseen rooliin. Todella lahjakas näyttelijä. Urkki on ihan kuin Urho, mistä olitte löytäneetkin sellaisen miehen ja Sylvi oli näppärä tyttö ja ihan omiaan näyttämöllä. Vaikka osa oli fiktiota, niin varmasti oli osa tottakin, ei ollut helppoa olla maan äiti siihenkään aikaan. Esitys piristi meitä kaikkia kovasti ja taas jaksamme eteenpäin.

Ravintolassa kaikki pelasi paremmin kuin hyvin ja kaikki löysivät nopeasti, mitä olivat tilanneet. Kahvi oli hyvää ja tuoretta ja leivonnaiset ihania.

Monet lähtevät kirjastoon ja lukevat Johanna Venhon kirjan. Monia muitakin ajatuksia esitys toi retkeläisten mieleen. Pitää tutkia tarkemmin Kekkosen ajan elämää, eikä vain sitä vaan myös vuosisadan elämää.

Kiitos paljon hyvästä teatteriesityksestä. Palaamme taas joskus teatterin kehtoon, Poriin, katsomaan jotain mielenkiintoista esitystä.

Lasten teatteriakin näyttäisi olevan tarjolla, joten sekin kiinnostaa meitä.

Oikein paljon kiitoksia kaikille teatterilaisille ja hyvää kevättä!

Katsojapalaute 11.3.2024

PE 26.4.2024
EU Date: 1714089600
Weekday Index: 4
Formatted Date: 26.4.2024

klo 19:00
osta liput
LA 4.5.2024
EU Date: 1714780800
Weekday Index: 5
Formatted Date: 4.5.2024

klo 18:00
osta liput
PE 10.5.2024
EU Date: 1715299200
Weekday Index: 4
Formatted Date: 10.5.2024

klo 19:00
osta liput
Ensi-ilta: 9.11.2023 Esitysoikeudet: Agency North Oy Esityksen kesto: 2h 15min (sis. 20 min väliajan)
Liput: 32€ peruslippu | 29€ eläkeläinen
27€ opiskelijat & työttömät
Esityspaikka: Pieni näyttämö Hallituskatu 14
28100 Pori
Katso kartta ja ajo-ohjeet
Pyörätuolipaikat ja S-etualennus vain suoraan Porin Teatterilta puh. 02 6344 840 Induktiosilmukka saatavilla -logo Pienen näyttämön kaikilla riveillä on käytössä kuulolaitetta käyttäville tarkoitettu silmukkavahvistin
Ensimmäinen nainen (WSOY 2019): Johanna Venho Dramatisointi: Maia Häkli Ohjaus ja dramaturgia: Minna Nurmelin (vier.) Lavastussuunnittelu: Teemu Loikas Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo (vier.) Valosuunnittelu: Riikka Hakala Äänisuunnittelu: Jyrki Heloaho, Joni Koivukorpi Koreografinen konsultaatio: Helinä Kareinen (vier.) Projisointien suunnittelu: Jyrki Heloaho, Teemu Loikas, Riikka Hakala Maskeerauksen suunnittelu: Eija Juhola-Al-Juboori

Rooleissa

näyttelijän kuva
Mervi Takatalo (vier.) Sylvi Kekkonen
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Urho Kekkonen
näyttelijän kuva
Miia Lindström (vier.) Essi Renvall ja monia muita rooleja

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi