ROUVA C.
Nuori Minna Johnson, kangaskauppiaan tytär, aloittaa seminaarin valmistuakseen opettajaksi. Hän ei halua mahduttaa itseään 1800 -luvun tai oman aikansa ahtaaseen naisen rooliin; jäädä kodin seinien sisäpuolelle aviomiehen määräysvallan alle. Minna haluaa vaikuttaa, olla itsenäinen ja vapaa eikä hän siksi halua koskaan naimisiin. Toisin kuitenkin käy. Minna solmii avioliiton opettajansa, lehtori Ferdinand Canthin kanssa. Minnasta tulee Rouva C., joka lopettaa opiskelunsa ja synnyttää monta lasta.
Edistyksellinen aviomies kannustaa ja tukee vaimoaan antamalla Minnan vapaasti kehittää ajatuksiaan tyttöjen koulutuksesta, köyhien auttamisesta ja yhdistystoiminnan tärkeydestä. Kun ympäröivän yhteiskunnan sovinnainen ajatusmaailma tuomitsee vimmaisen Minnan pyrkimyksiä, pysyy puoliso rinnalla lohduttaen usein synkissä hetkissä elävää vaimoaan.
Rouva C. piirtää kauniin kuvan onnelliseksi kypsyvästä, tasaarvoisesta, avioliitosta ja rakkaudesta. Keskiössä nähdään myös kahden naisen, Minnan ja Floran, alati tasapainoaan hakeva ystävyys. Ennen kaikkea Rouva C. on kuvaus taiteilijaksi kasvamisesta. Ensimmäisen suomenkielisen sanomalehtinaisen, naisnäytelmäkirjailijan ja toisinajattelijan nuoruusvuosia kuvaava maailma on herkkä, mutta energinen. Tätä ilmentää myös teosta varten sävelletty musiikki.
Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon kirjoittamaan, dokumenteista innoituksensa saaneeseen fiktiiviseen romaaniin, Rouva C. Teos voitti VUODEN KIRJA -journalistipalkinnon vuonna 2019.
Katsojakommentteja
”Maria Pere Minnana tekee yli kaksituntisen näyttämöllä olonsa monivivahteisesti ja vaivatta. Minnan hahmo kasvaa näytelmän edetessä, useiden synnytysten lomassa, varmaotteiseksi persoonaksi, joka kannustaa naisia kohti tasa-arvoista elämää ilman puolisoittensa lain suomaa holhousta. Kai Bäckströmin rooli aviomiehenä on vakuuttava. Näyttämöyhteistyö Peren kanssa on saumatonta. Hannu Müller on johdonmukaisen uskottava Cygnaeuksena ja myös muissa rooleissaan. Heidi Rantakeisu muuntuu luontevasti Minnan parhaasta ystävästä kovapintaisen vanhoilliseksi miehensä myötäilijäksi. Äitiä näyttelevä Hannele Lanu on pienessä roolissaan vakuuttava kuten aina. Palvelustyttöä esittävällä Miia Lindströmillä on vuorosanoja vain muutama, mutta jo pelkällä olemuksellaan ja ilmeillään hän on tärkeä osa näytelmän kokonaisuutta. Pienen näyttämön turvavälit olivat hoidettu hyvin. Katsomoon myydään vain kuutisenkymmentä prosenttia olemassa olevista paikoista.”
Satakunnan Kansa 31.8.2020
”Maria Pere tulkitsee Minnaa eloisasti, tavoittaa roolihahmoon pirskahtelevaa energiaa, mutta toisaalta myös mielentilojen vaihtelua. Kemia vastanäyttelijä Kai Bäckströmin kanssa toimii. Ohjaaja Heini Tolan dramatisoinnissa on tallella Minna Rytisalon romaanin vivahteikasta, runollista kieltä. Mukaan esitykseen on ripoteltu myös vähäeleistä, lämmintä huumoria. Salla Markkasen säveltämä persoonallinen musiikki perustuu ihmisäänelle, biiteille ja syntetisaattorille. Kiehtova äänimaailma kietoutuu esityksessä elävästi oksaksi Minnan mielentiloja.”
Länsi-Suomi 3.9.2020
”Haluan KIITTÄÄ lauantaina kokemastani ROUVA C -esityksestä! – Kylläpä se meni näinkin wanhan (63 v. ex-opettajan) suorastaan – ytimiin! Ehkä tekstin sisällöt eettisine painotuksiin sopivat tähän (oman) elämän(i) moniin muutoshaasteisiin, mutta kyllä esitys tarjosi niin upeaa näyttelijäntyön juhlaa, että olipa kertakaikkinen katsomisen ELÄMYS!!! – Maria Pere ja Kai Bäckström olivat niin upean intensiivisiä, että ihan tuntui – etenkin yksinäni ekalla penkkirivillä istuessani – että olin suorastaan mukana Canthien elämässä!!! Eikä ole minua – aika monta teatteriesitystä nähneenä katsojana – pystynyt näyttelijä loihtimaan niin mukaansa, että ihan tunnustan vuodattaneeni monet kyyneleet, kun Maria Pere pisti tunteitten vyöryn käyntiin – olipa mahtava kokemus – KIITOS Marialle – ja myös Kaille – hienoista, upeista roolitöistä! MYÖS koko näyttelijäensemblelle kiitos hienosta YHTEISTYÖSTÄ! – Visuaalinen toteutus pelkistyneisyydessään oli tehokas ja osuva! KIITOS VIELÄ JA LYKKYÄ PORIIN – kaikissa syysajan haasteissa!”
Katsojapalaute 12.10.2020
”Maria Pere on rooliin oivallinen valinta. Hän tekee riemastuttavan eloisaa ja monivivahteista työtä, jossa myös Canthin melankolinen puoli näyttäytyy uskottavana. Rouva C. puhuttelee ja koskettaa. Siinä on hienoja kerrontaa tukevia oivalluksia, kuten musta reikäinen sateenvarjo, jonka alle Minna käpertyy masennuksen vallatessa mielen. Kaunis näyttämökuva on pelkistetyn moderni. Äänimaailmat ja musiikki tukevat kerrontaa. Parhaimmillaan Rouva C. on täyteläistä draamaa.”
Satakunnan Viikko 2.9.2020
”Kävimme ystäväni kanssa katsomassa Rouva C:n ensi-illassa ja olimme häikäistyneitä. Todella laadukkaasti tehty näytelmä ja hienosti näytelty!”
Katsojapalaute 23.9.2020
”Voimaperäisten roolitöiden asteikko ulottuu Maria Peren räiskyvästä nimiroolista Kai Bäckströmin tasapainoiseen ja levolliseen Ferdinandiin. Minnan vastavoimia luovat niin Heidi Rantakeisun suoraviivainen Flora kuin Miia Lindströmin miimisesti tavattoman taitava Riika. Väkevien roolitöiden kokonaisuutta täydentävät Hannele Lanun äiti ja Hannu Müllerin ilmaisuvoimainen kolmoisrooli isänä, Uno Cygnaeuksena ja työmiehenä. Porin Teatterin Rouva C. on huolellinen, harkittu ja perusteltu kokonaiskuva Minna Canthin elämästä –”
Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti 6-7/2020
Hei, kävin teillä teatterissa viikonloppuna, ensimmäistä kertaa Porin teatterissa. Olin aivan pilvissä! Ja erityiskiitos näyttelijöille – Viiru ja Pesonen, olin aivan haltioissani näistä henkilöistä, sekä siinä, että Rouva C:ssä. Ihanaa joulun odotusta koko talon väelle, tästä käynnistä puhutaan vielä pitkään ja monessa paikassa, saitte minusta kanta-asiakkaan;)
Kiittäen, Hanna, Espoo
Katsojapalaute 12.12.2021
Porin Teatterin ”Rouva C.” on hieno ja koskettava näytelmä. Ohjaus, lavastus, musiikki ja näyttelijät olivat onnistuneet loistavasti, etenkin Maria Pere ja Kai Bäckström olivat herkkiä ja uskottavia. Suosittelen!
Katsojapalaute / SK- tekstaripalsta 22.12.2021