Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

Kaasua, Komisario Palmu!

Mika Waltarin mestarillinen salapoliisinäytelmä

Eletään 1930 -lukua Helsingissä. Vanha ja rikas leskirouva Alma Skrof löydetään kuolleena asunnostaan. Kuolema vaikuttaa luonnolliselta; rouva Skrof on kuollut kaasumyrkytykseen. Komisario Palmu määrätään tutkimaan kuolemantapausta ja tarkkasilmäinen komisario huomaa Skrofin tapauksen suunnitelmalliseksi murhaksi. Palmu aloittaa rikospaikkatutkinnan kahden etsivänsä, Kokin ja Virran kanssa. Joku on tullut asuntoon parvekkeen oven kautta ja avannut kaasuhanan rouva Skrofin nukkuessa. Mutta kuka?

Tapauksen selvittämistä vaikeuttaa epäiltyjen runsas kirjo: perintöä odotteleva kasvattitytär Kirsti Skrof, veljenpoika Kaarle Lankela, saarnaaja Mustapää ja taiteilija Kurt Kuurna. Kabareetanssija Iiri Salmiallakin on jotain salattavaa. Mysteeri mutkistuu entisestään, kun Palmu saa selville, että rouva Skrof oli repinyt vanhan testamenttinsa ja vaatinut asianajajaansa, varatuomari Lannetta, laatimaan uuden – vain päivää ennen kuolemaansa!

Vuonna 1939 Mika Waltari voitti Suomen osuuden pohjoismaisessa salapoliisiromaani -kilpailussa romaanillaan, Kuka murhasi rouva Skrofin? Teos oli Palmu-romaaneista ensimmäinen, joka myöhemmin sai nimen Kaasua, Komisario Palmu! Vuonna 1940 Waltari jatkoi Palmu -aiheista romaanisarjaansa teoksella Komisario Palmun erehdys ja vuonna 1962 valmistui Tähdet kertovat, Komisario Palmu.

Ratkaiseeko Komisario Palmu rikkaan leskirouvan murhamysteerin?
Käsikirjoitus: Mika Waltari Näyttämölle sovittanut: Joel Elstelä Ohjaus: Panu Raipia (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Taru Liipola
Ensi-ilta: 26.10.2019 Esityspaikka: Päänäyttämö Kesto: 2h 5min (sis. väliajan) Käsiohjelman hinta: 3€
Liput: 28€ peruslippu | 25€ eläkeläinen
23€ opiskelijat & työttömät

S-ETUKORTILLA MERKITYISTÄ NÄYTÖKSISTÄ 3 EURON ETU/LIPPU

Etu myös eläkeläisten, lasten, opiskelijoiden sekä työttömien lipuista. Etu on perhekohtainen. Etu koskee ainoastaan Porin Teatterin lippumyymälästä ostettuja lippuja. Lipun osto ei kerrytä Bonusta. Etu ei koske ryhmävarauksia, laskutusmyyntiä tai verkkokauppaa.

 

Pyörätuolipaikkojen sekä mahdollisten avustajapaikkojen varaus ja osto suoraan Porin Teatterin lipunmyynnistä, p. 02 6344 840.

Rooleissa

näyttelijän kuva
Marko Honkanen Komisario Palmu
näyttelijän kuva
Etsivä Kokki
näyttelijän kuva
Teemu Niemelä Etsivä Virta

Katsojakommentteja

”Marko Honkanen on niin murahtelevaa, mietiskelevää ja isällisen karhumaista komisariota, että katsoja unohtaa jopa että siinä menee Honkasen Marko. Vesa Haltsonen menee Kurt Kuurnana, degeneroituneena aatelissuvun renttuna, tuhatta ja sataa. Saarnaaja Mustapää (Janne Turkki), huijarilahkon päähuijarina on myös pelottavan uskottava. Vähän naiivi ja kokematon, mutta utelias ja arka etsivä Virta (Teemu Niemelä) tasapainottaa loistavasti sekalaisen rikosta tutkivan viranomaisseurakunnan. Kaikki 14 näyttelijää tekevät hienon työn, lavastus on huikean nerokas ja syylliseksikin todetaan yllättäen….Jaa, eipäs kerrotakaan.”
Satakunnan Kansa 28.10.2019

”Teatterin näyttämöllä seurataan Marko Honkasen mainiosti tulkitseman komisarion mutkikkaalta vaikuttavaa päättelyketjua. Katsoja joutuu penkillään hieman pinnistelemään, sillä epäiltyjä on useita, kuten on motiivejakin, joista raha nousee aluksi ilmeisimmäksi. Komisarion työrukkasina on kaksi etsivää, joista Virta (Teemu Niemelä) on se tyhmempi ja Kokki (Seppo Paajanen) nokkelampi. Näytelmän huumori pohjautuu pitkälti tälle asetelmalle. Kaasua, komisario Palmu on tyylipuhdasta, kevyttä dekkariviihdettä. Eniten viehättää ajankuva: 1930-luvun Helsinki, joka kantautuu katsomoon kadun ääninä ja näyttämönäkymien takaa pilkottavina kaupunkimaisemina. Myös puvustus on tarkoin harkittua. ”
Länsi-Suomi 1.11.2019

”Saimme taas nauttia teatterin lumosta pe 15.11. klo 13, aivan erinomaisilta paikoilta aivan erinomaista esitystä! On teillä sitten hyviä näyttelijöitä! Kaikki olivat Palmussa hyviä, mutta aivan eritoten Vesa Haltsonen loistaa ja sopii kuin nakutettu rooliinsa. Näytöksessä oli varmaan suurin osa koululaisia ja etukäteen jännitimme, mahtavatko häiritä esityksen aikana. Mutta ei yhtään! Kaikki istuivat hiiren hiljaa, eli kyllä nuoriso osasi ainakin nyt käyttäytyä aivan mallikelpoisesti. Mukavaa, että pääsevät teatterin lumoon ja ehkä juuri tuollainen näytelmä sopi heillekin hyvin. Tuskin olivat elokuvaa katsoneet, joten Palmussa on sopivasti juonta seurattavaksi. Olen kyllä joka käänteessä täällä niin kuin muuallakin mainostanut Porin teatterin loistavaa tarjontaa.”
Katsojapalaute 18.11.2019

Ensi-ilta: 26.10.2019 Kesto: 2h 5min (sis. väliajan) Käsiohjelman hinta: 3€
Liput: 28€ peruslippu | 25€ eläkeläinen
23€ opiskelijat & työttömät
Esityspaikka: Päänäyttämö Hallituskatu 14
28100 Pori
Katso kartta ja ajo-ohjeet
Pyörätuolipaikat ja S-etualennus vain suoraan Porin Teatterilta puh. 02 6344 840 Induktiosilmukka saatavilla -logo Päänäyttämön kaikilla riveillä on käytössä kuulolaitetta käyttäville tarkoitettu silmukkavahvistin. Induktiosilmukan kuuluvuus voi hieman vaihdella käyttäjän laitteen ja sijainnin mukaan.
Käsikirjoitus: Mika Waltari Näyttämölle sovittanut: Joel Elstelä Ohjaus: Panu Raipia (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Taru Liipola

Rooleissa

näyttelijän kuva
Marko Honkanen Komisario Palmu
näyttelijän kuva
Etsivä Kokki
näyttelijän kuva
Teemu Niemelä Etsivä Virta

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi