Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

Järjen ja tunteen tyttäret

Enni Mustosen rakastetun kirjasarjan hahmot heräävät henkiin päänäyttämöllä

Kaksi nuorta naista saapuu kohtalon oikusta samaan talouteen 1890-luvun Helsinkiin – työntekoon tottunut Hilma piikomaan ja pappissuvun haaveellinen tytär Anna opiskelemaan. Sopeutuminen naisasianainen ja matkakirjailijatar Augusta Ahstedtin huushollin vaatimuksiin ei ole helppoa, mutta lahjakkaat naiset pyrkivät korkealle. Riittääkö heidän sinnikkyytensä, kun vastassa ovat sovinnaisuussääntöjen paineet, palvelijoiden ja herrasväen kuilu ja rakkauden arvaamattomat oikut?

Enni Mustosen kiehtova historiallinen romaanisarja Järjen ja tunteen tarinoita kuvaa kahden naisen rinnakkaisia kohtaloita sääty-yhteiskunnan, naisasian, sortovuosien ja itsenäistymisen Suomessa. Tämä viisiosaisen kirjasarjan kolme ensimmäistä osaa on dramatisoitu nyt Porin Teatterin päänäyttämölle.

Rooleissa nähdään RIIKKA PAPUNEN (vier.), MIRVA TOLPPANEN,
ANNA-MAIJA KOKKINEN, HANNELE LANU, MAARIT NIEMELÄ,
MIIA LINDSTRÖM (vier.), HEIDI RANTAKEISU, ANNE RINNETMÄKI (vier.),
ILKKA ARO, VESA HALTSONEN, MARKO HONKANEN,
PETER-SEBASTIAN LEHTONEN, TEEMU NIEMELÄ,
OSKARI PENTTILÄ, RASMUS KOSKINEN (vier.) ja JANNE TURKKI

Enni Mustosen historiallisen romaanisarjan henkilöt heräsivät henkiin Suurella näyttämöllä!
Alkuperäinen teos: Enni Mustonen Dramatisointi ja ohjaus: Tommi Kainulainen (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Taru Liipola Valosuunnittelu: Timo Alhanen (vier.) Koreografia: Timo Saari (vier.)
Ensi-ilta: 26.1.2019 Esityspaikka: Päänäyttämö Kesto: 2h 45min (sis. väliajan)
Liput: 28€ peruslippu | 25€ eläkeläinen
23€ opiskelijat & työttömät

Esityksessä käytetään teatterikäyttöön suunniteltuja savutehosteita, jotka eivät sisällä oikeaa savua eikä niistä ole terveyshaittaa yleisölle.

Rooleissa

Katsojakommentteja

”Päänäyttelijöistä Riikka Papunen suorastaan hehkuu Hilmana, jonka tulinen luonne ryöpsähtelee lempeän pinnan alta. Myös Mirva Tolppanen tekee erinomaisen suorituksen Annana, jonka korrekti olemus kätkee sisälleen suuria tunteita. Hannele Lanu on vakuuttava Augusta-tätinä, jonka ennakkoluulot eivät kenties olekaan aivan niin syvällä kuin aluksi vaikuttaa. Miia Lindström onnistuu Annan äitinä, joka sädehtii pinnanalaista katkeruuttaan. Vaikuttava ulkoinen toteutus on hienosti linjassa tarinan kanssa. Pyörivä lavasterakennelma yhdistyneenä hienovaraisiin projisointeihin, autenttinen puvustus ja tarkkaan mietityt musiikkivalinnat takaavat sen, että tunnelma on vahvassa näytelmässä kohdallaan.”
Satakunnan Kansa 28.1.2019

”Papunen on osuva valinta Hilmaksi. Hän suorastaan hehkuu. Annana Tolppanen hyödyntää oivaltavaa herkkyyttään täysmittaisesti. Lanu loistaa temperamenttisena Augustana. Miia Lindström tekee katkeroitumisesta taidetta. Miehistä erityisesti Peter-Sebastian Lehtonen tekee hienoa jälkeä ristiriitaisena raittiusmies Artturi Mäkelänä (—). Anderssonskana Anna-Maija Kokkinen on kuin lainassa vanhasta suomifilmistä; juurevana ja koomisena. Kokonaisuuden täydentää Taru Liipolan upea puvustus ja Timo Alhasen suunnittelemat, kerrontaa tukevat heijasteet.”
Uusi Aika 30.1.2019

”Kirjasarjan komen ensimmäisen teoksen sisältö juoksutetaan teatterin näyttämölle oivaltavasti. Tahti on sopivan reipas ja juoni pysyy selkeänä. Näytelmän lavastus ihastuttaa. Vanhat valokuvat luovat tunnelmaa. Pyörivä rakenne näyttämöllä toimii. Äänimaailma on rakennettu hienosti, tilan tuntu kuuluu puheessa. Myös puvustus on kaunista katsottavaa.”
Satakunnan Viikko 30.1.2019

”Olin eilen katsomassa Järjen ja tunteen tyttäret esitys. Kiitos hyvin mielenkiintoisesta viihdyttävästi ja tunteisiinkin vetoavasta esityksestä. Näyttelijöiden suoritukset aivan mahtavia, Riikka Papunen , Mirva Tolppanen ja Hannele Lanu, iso kiitos.”
Katsojapalaute 15.2.2019

”Hei, olin tänään katsomassa tyttäreni ja äitini kanssa Järjen ja tunteen tyttäret. Olen vaikuttunut, lopuksi sain taputtaa kyyneleet silmissä. Tämä esitys meni suoraan sydämeen. Teksti oli koskettava, näyttelijäsuoritukset niin hienoja, erityisesti valoisa Hilma ❤ Kaikki näyttelijät veivät taidokkaasti menneeseen aikaan. Lavastus sekä puvustus oli myös niin upeita, että visuaalisesti näytelmä toi suurta nautintoa! Lämpimät kiitokset Porin teatteri, olette ihania!”
Katsojapalaute 11.3.2019

”Olin pe 29.3. katsomassa Järjen ja tunteen tyttäret. Esitys oli todella upea: Enni Mustosen historiallisen tekstin käsittely ja toteutus, hersyvä huumori sekä loistavat roolisuoritukset. Aina olen tykännyt Porin teatterin näytöksistä, mutta tämä oli mielestäni ihan huippua! Voisin tulla katsomaan vaikka uudestaan! KIITOS!”
Katsojapalaute 1.4.2019

”Kävimme siskoni kanssa katsomassa la 4.5 Järjen ja tunteen tyttäret. Olimme haltioituneita!! Näyttelijävalinnat olivat aivan mahtavia, kirjan henki tuli hienosti esille ja lavastus henki alkuperäisteoksen ilmapiiriä. Kannatti todellakin ajaa melkein 500km katsomaan esitystä! Ja teidän teatteri on aivan huikean hieno!”
Katsojapalaute 10.5.2019

”Olimme katsomassa järjen ja tunteen tyttäret ja en voi muuta kuin kiitellä. Enni Mustonen on lempikirjailijani ja olen lukenut järjen ja tunteen tarinoita- sarjan MONTA kertaa. Tämä näytelmä oli lähes täydellinen koonti tästä kirjasarjasta. Näyttelijävalinnat olivat todella osuvat, juuri sellaiset kuin olin heidät kuvitellutkin. Ja lavastus, en voi kuin sanoa että VAU!! Augustan keittiö etenkin oli todella huikea. Minulla oli mukana sisaret jotka eivät olleet kirjasarjaa lukeneet, mutta olivat ihan yhtä vaikuttuneita. Kiitos tästä hienosta teatterielämyksestä. ”
Katsojapalaute 6.10.2019

”LA 07.12 2019 klo 18.00 olin Porin teatterissa, olin varannut sattumalta liput kun tulin Poriin, jäi aikaa. Tulin asenteella että katsotaan nyt…… ? Hyvä että varasin. Esitys Järjen ja tunteen tyttäret imaisi heti ensimmäisistä repliikeistä mukaan. Roolijako oli tosi onnistunut. Varsinkin vahva naiskolmikko. Nautin jokaisesta roolisuorituksesta, elin mukana kaikkien tunneskaalojen kanssa. Brelttol Breht on aikoinaan sanonut,” pienin yksikkö näyttämöllä on kaksi”. Loistavaa yhteistyötä kaikilta. Ohjaus tuore, hienoja oivalluksia. Kaikki roolisuoritukset näyteltiin hyvällä intesiteetillä. Ihailin ohjaajan ja lavastajan saumatonta yhteistyötä. Bravo -huuto porilaiselle teatteritaiteelle. Hyvää Joulua ja hyvää alkavaa teatterivuotta 2020.”
Katsojapalaute 10.12.2019

”Olin puolisoni kanssa katsomassa näytelmän ”Järjen ja tunteen tyttäret” ennakkonäytöstä. Näytelmä herätti meissä paljon keskustelua niin koko historian tapahtumien kuin näytelmän toteutuksenkin suhteen. Aihe oli kiinnostava todenperäisyyden ja käsikirjoituksen suhteen, mutta ennen kaikkea myös loistavan ohjauksen, nerokkaan kulissien toiminnan, upean puvustuksen sekä voimakkaan ja ammattitaitoisen näyttelijätyön suhteen. Kulissit tarjosivat jatkuvasti jotain uutta ja kiinnostavaa monipuolisesti toteutettuna, ja näytelmän kulun ajoitukset olivat täydelliset. Kolmikko Lanu-Tolppanen-Papunen elivät roolejaan niin todellisesti, että yleisön oli äärihelppo samaistua heidän tunteisiinsa. Kunkin näyttelijän taitava suoritus täydensi omalta osaltaan tapahtumia ja juonen kulkua. Toteutus oli kaikkinensa huippulaatua! Kiitokset tästä elämyksestä!”
Katsojapalaute 28.1.2019

”Hilman roolissa vieraileva Riikka Papunen on todellinen löytö. Hän tekee Hilmasta lämpimän ja aidon ihmisen, jonka elämänkäänteet liikuttavat katsojaa. Teemu Loikaksen lavastuksessa vuorottelevat epookki ja moderni visuaalisuus tyyliteltyine lautaseinineen. Mustavalkoiset videoprojisoinnit sopivat näytelmän henkeen. Taru Liipolan puvustus täydentää viimeisteltyä kokonaisuutta.”
Länsi-Suomi 29.1.2019

”Olimme 9.2 katsomassa Järjen ja tunteen tyttäret – esitystä äiti ja tyttäret tiimillä. Hyvä esitys ja mielenkiintoinen kuvaus naisten asemasta ja sen kehittymisestä 1900-luvun alussa. Kiitos kaikille teatterinautinnon mahdollistaneille tahoille.”
Katsojapalaute 12.2.2019

Porin Teatteri, JÄRJEN JA TUNTEEN TYTTÄRET –esityksestä (la 9.2. klo 13) KIITOS! Näytelmävalinta ja sen OHJAUS-SOVITUS (Tommi Kainulaisen luomuksena) olivat Porin mainioin (nais)näyttelijöin ja Teemu Loikaksen upean lavastuksen yhteistuloksena voimaannuttavaa katsottavaa – olen jo monelle tääl Turus esitystänne suositellut!!! Ps. Yritän vielä kevään aikana – tämän kokemuksen innoittamana – tulla sinne katsomaan ARSENIKKIA!
Katsojapalaute 6.3.2019

”Järjen ja tunteen tyttäret – mahtava esitys, lauantaina iltapäivällä ihastelimme, itkimme ja nautimme upeista suorituksista, mahtavasta lavastuksesta. Kertakaikkisen vaikuttava, kiitos Augusta ja Hilma Maria Perämäki ja kaikki muut.”
Katsojapalaute 10.3.2019

”Olin katsomassa aivan ihanaa ”Järjen ja tunteen tyttäret”-näytelmää. Näyttelijät tekivät upeita suorituksia. Nyt saa erityiskiitokset lavastus. En ole koskaan nähnyt noin upeaa, hienosti toteutettua taloratkaisua lavalla. Aivan huikea idea tuo pitsiseinä ja mikä rekvisiitta. Olin aivan lumoissa. Juuri mun makuun. Olisin voinut muuttaa sinne 🙂 Toivon, että lavastaja saa kiitoksensa, jotka on ansainnut.”
Katsojapalaute 27.4.2019

”Kävin katsomassa keskiviikkona Tunteen ja järjen tyttäriä. Pyydän välittämään lämpöiset kiitokset! Näyttelijä suoritukset olivat ihanan rehellisiä, oivaltavia ja tunteellisia – siis loistavia. Lavastus ja puvustus niin onnistuneita. Pyörivä lavastekokonaisuus kuljetti katsoja luonnollisella tavalla huoneesta toiseen ja välillä pihapiiriin. Puvustus vaihtui tilanteen mukaisesti ja sopi kokonaisuuteen loistavasti. En muista, koska olisin katsomossa nauttinut pitkään aikaan yhtä paljon. Siis kiitos kiitos kiitos! Loistavaa!” terveisin Virpi Hämeenlinnasta
Katsojapalaute 8.11.2019

Ensi-ilta: 26.1.2019 Kesto: 2h 45min (sis. väliajan)
Liput: 28€ peruslippu | 25€ eläkeläinen
23€ opiskelijat & työttömät
Esityspaikka: Päänäyttämö Hallituskatu 14
28100 Pori
Katso kartta ja ajo-ohjeet
Pyörätuolipaikat ja S-etualennus vain suoraan Porin Teatterilta puh. 02 6344 840 Induktiosilmukka saatavilla -logo Päänäyttämön kaikilla riveillä on käytössä kuulolaitetta käyttäville tarkoitettu silmukkavahvistin. Induktiosilmukan kuuluvuus voi hieman vaihdella käyttäjän laitteen ja sijainnin mukaan.
Alkuperäinen teos: Enni Mustonen Dramatisointi ja ohjaus: Tommi Kainulainen (vier.) Lavastus: Teemu Loikas Puvustus: Taru Liipola Valosuunnittelu: Timo Alhanen (vier.) Koreografia: Timo Saari (vier.)

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi