Näytelmän kuva ESITYSAJAT JA LIPUT

IDÄN PIKAJUNAN ARVOITUS

Eletään vuotta 1934. Istanbulin asemalta matkaan lähtenyt Idän pikajuna jyskyttää raiteillaan kohti Länsi-Eurooppaa. Maailman hienoimmaksi junaksi tituleeratun kulkuneuvon sisustus huokuu tyyliä ja romantiikkaa; kalusteet on tilattu Pariisista, paneelit Venetsiasta ja lautaset Roomasta. Matkustajien joukossa ovat mm. rouva Hubbard, venäläinen prinsessa Dragomirov, Mary Debenham ja amerikkalainen liikemies Samuel Ratchett. Kaiken keskellä häärii konduktööri Michel. Sattumalta junassa matkustaa myös Hercule Poirot, Belgiasta kotoisin oleva kuuluisa ja nerokas salapoliisi. Keskellä yötä juna seisahtuu yllättäen. Sankka lumisade estää junan etenemisen ja matkustajat jäävät odottamaan apuvoimia.

Aamutunneilla käy ilmi, että yön aikana on tapahtunut murha! Ratchett löydetään makuuosastostaan kuolleena. Miestä on pistetty tikarilla lukuisia kertoja. Poirot huomaa, että nyt jos koskaan tarvitaan hänen pieniä harmaita aivosolujaan. Ratchettin makuuhytti on lukittu sisäpuolelta, mutta ikkuna on auki. Lumessa ei näy jälkiä tai mitään viitteitä, jotka kertoisivat jonkun paenneen junasta.

Jos kukaan ei ole hypännyt ulos tai tullut sisään, jäljelle jää vain yksi vaihtoehto: murhaaja on edelleen junassa!

 

Murder on the Orient Express © 2016 Agatha Christie Limited & Ken Ludwig. All rights reserved. MURDER ON THE ORIENT EXPRESS, AGATHA CHRISTIE and POIROT are registered trademarks of Agatha Christie Limited in the UK and elsewhere. All rights reserved.

Idän pikajunan arvoitus on Agatha Christien vuonna 1934 julkaisema salapoliisikirjallisuuden mestariteos!
Teksti: Agatha Christie (orig. Murder on the Orient Express) Näyttämösovitus: Ken Ludwig Suomennos: Laura Raatikainen Ohjaus: Pekka Laasonen (vier.) Lavastus: Oskari Löytönen (vier.) Pukusuunnittelu: Sari Suominen (vier.) Äänisuunnittelu: Jukka Kouhia Valosuunnittelu: Reijo Nieminen Videoprojisoinnit: Jyrki Heloaho
Ensi-ilta: 20.11.2021 Esityspaikka: Päänäyttämö Esitysoikeudet: Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Näytelmän kesto: 2h 15min (sis. 25 min väliajan) Ikäsuositus: Yli 12-vuotiaille. Näytelmässä käytetään voimakkaita ääni - ja savutehosteita. (Huom: Savutehosteet ovat teatterikäyttöön suunniteltuja, eivätkä aiheuta terveydelle haittaa.)
Liput: 32€ peruslippu | 29€ eläkeläinen
27€ opiskelijat & työttömät

S-ETUKORTILLA MERKITYISTÄ NÄYTÖKSISTÄ 3 EURON ETU/LIPPU
Etu myös eläkeläisten, lasten, opiskelijoiden sekä työttömien lipuista. Etu 2 lippua / kortti. Etu koskee ainoastaan Porin Teatterin lippumyymälästä ostettuja lippuja. Lipun osto ei kerrytä Bonusta. Etu ei koske ryhmävarauksia, laskutusmyyntiä tai verkkokauppaa.

Rooleissa

näyttelijän kuva
Janne Turkki Hercule Poirot
näyttelijän kuva
Peter-Sebastian Lehtonen Monsieur Bouc
näyttelijän kuva
Helinä Kareinen Mary Debenham (21.9.2023 alkaen)
näyttelijän kuva
Maria Pere Helen Hubbard
näyttelijän kuva
Miia Lindström (vier.) Prinsessa Dragomirov (18.11.2022 alkaen)
näyttelijän kuva
Heidi Rantakeisu Greta Ohlsson
näyttelijän kuva
Mervi Takatalo (vier.) Kreivitär Andrenyi (21.9.2023 alkaen)
näyttelijän kuva
Marko Honkanen Konduktööri Michel / Hovimestari
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Eversti Arbuthnot
näyttelijän kuva
Oskari Penttilä Hector MacQueen
näyttelijän kuva
Samuel Ratchett

Katsojakommentteja

”Porin Teatterin murhamysteeri viihdyttää ja häikäisee – lavasteet ansaitsivat palkinnon!” Idän pikajunan arvoituksen visuaalinen puoli on huikaisevan hieno. Junavaunujen vyöryminen näyttämölle on niin vaikuttava hetki, että yleisöstä kuuluu ihastuksen huokauksia. Lavastaja Oskari Löytönen ansaitsisi palkinnon näistä lavasteista. Näytelmä on muutenkin yhtä juhlaa silmille epookkipukuineen ja videoprojisointeineen, jotka tukevat hienosti tarinaa. Porin teatterin näyttelijät luovat tarinaan toinen toistaan herkullisempia ja epäilyttävämpiä hahmoja. Janne Turkki tekee hienon roolin tunnistettavana mutta omanlaisena Hercule Poirotina eikä onneksi jäljittele näyttelijä David Suchetin maneereja. Koko näyttelijäkaarti onnistuu hyvin rooleissaan, jotka tukevat toinen toisiaan ja joista muodostuu eheä kokonaisuus. Porin teatterin Agatha Christie -näytelmä on laatutyötä, johon tämän tyylilajin ystävät eivät tule pettymään.

Satakunnan Kansa 21.11.2021

 

Oskari Löytösen lavastus vastaa odotuksiin: se on silmiähivelevän tyylikäs. Junan ilmestyminen näyttämölle savuverhon ympäröimänä on näyttävä. Epookkimaisen kokonaisuuden kruunaa Sari Suomisen loistelias puvustus, etenkin venäläisen prinsessan ja unkarilaisen kreivittären puvut ovat upeita. Modernia tekniikkaakin on hyödynnetty, mustavalkoiset videoprojisoinnit luovat tunnelmaa junamatkan aikana ja niitä käytetään myös takaumissa. Janne Turkki on pidättyväinen, mutta leppoisa Poirot. Turkin ohella myös muut teatterin näyttelijät tekevät oivat roolisuoritukset. Mieleen jäävät erityisesti naisroolit. Agatha Christien dekkareiden ystäville Porin teatterilla on tarjottavanaan elegantti ja viihdyttävä herkkupala.

Länsi-Suomi 23.11.2021

”Tyylipuhdas jännitysnäytelmä.” Idän pikajunan arvoitus häikäisee upealla lavastuksellaan ja puhuttelevalla näyttelijätyöllään. Huo­li­mat­ta sii­tä, et­tä kir­jaan tai elo­ku­va­ver­si­oon tu­tus­tu­nut tie­tää juo­nen kään­teet, niin tin­ki­mät­tö­myy­del­lä ja pie­tee­til­lä to­teu­tet­tu tyy­li­käs epook­ki­näy­tel­mä imai­see mu­kaan­sa pi­rul­li­sen te­hok­kaas­ti ja pi­tää kat­so­jan pih­deis­sään tiu­kas­ti lop­puun saak­ka. Tun­nel­ma on tii­vis; paik­ka pai­koin jopa sa­kea. Vah­va ja pu­hut­te­le­va ko­ko­nai­suus, jon­ka viih­de­ar­vo on kor­kea. Pek­ka Laa­so­sen oh­jaus­jäl­ki on sa­mal­la sekä jou­he­vaa et­tä na­pak­kaa. Näyt­te­li­jät ui­vat roo­lei­hin­sa roh­ke­as­ti. Roo­li­työ on kaut­ta lin­jan in­ten­sii­vis­tä, vah­vaa ja us­kot­ta­vaa. Han­ne­le Lanu prin­ses­sa Dra­go­mi­ro­va­na on yli­mie­li­syy­des­sään ker­ta­kaik­ki­sen kyl­mää­vä. Hei­di Ran­ta­kei­sun roo­li­hah­mon kas­va­va ah­dis­tus on rii­pai­se­va.

Näy­tel­män la­vas­tus on häi­käi­se­vä. Pyö­ri­vän lait­teis­ton pääl­le on ra­ken­net­tu ju­nan­vau­nu­ja, jot­ka vaih­tu­vat sau­mat­to­mas­ti koh­tauk­ses­ta toi­seen. Kun toi­puu äi­mis­te­le­mäs­tä sitä, et­tä mi­ten ih­meen ta­val­la tuo kaik­ki on saa­tu mah­tu­maan Po­rin Te­at­te­rin pää­näyt­tä­möl­le, niin äi­mis­te­ly jat­kuu sii­tä, mi­ten us­ko­mat­to­man upe­as­ti kaik­ki on to­teu­tet­tu.

Os­ka­ri Löy­tö­sen suun­nit­te­le­ma la­vas­tus hen­kii men­neen maa­il­man tun­nel­maa. Kun tä­hän li­sä­tään Jyr­ki He­lo­a­hon suun­nit­te­le­mat ja to­teut­ta­mat pro­ji­soin­nit, joil­la luo­daan ju­naa ym­pä­röi­vä lu­mi­nen met­sä ja lu­mi­sa­de, niin ko­ko­nai­suus on my­kis­tä­vä. Pro­ji­soin­nit on­nis­tu­vat myös tii­vis­tä­mään tun­nel­maa; eten­kin lop­pu­rat­kai­su­sel­vit­te­lyyn upo­te­tut rep­liik­ki­ta­kau­mat toi­mi­vat hie­nos­ti.

Satakunnan Viikko 24.11.2021

 

Porin Teatteri, kiitos upeasti toteutetusta Idän pikajunan arvoituksesta. Kyllä meillä kelpaa, näyttelijät, lavastus, puvustus, täys 10.
Nim. Sally

Satakunnan Kansa, tekstaripalsta 29.11.2021

Olimme 11.3. klo 13 Idän pikajunan arvoitus -näytännössä. Oli todella mahtava elämys. Upeat lavasteet, hienot näyttelijäsuoritukset (kuten aina!) ja loppuun asti jännittävä juoni – siis onnistunut ohjaus. Mahtava elämys!

Kiitos – ihanaa, kun saa taas nähdä ”eläviä näytelmiä”! Ahkerasti käydään teatterissa ja konserteissa ja nautimme hyvistä suorituksista!

Katsojapalaute 11.3.2022

Koin eilen (23.3.22) matineanäytöksenä IDÄN PIKAJUNAN ARVOITUS -esityksen. KIITOS koko ensemblelle taidokkaan elämyksellisestä kokonaisuudesta, joka eettiseltä tematiikaltaan tuntui nyt tässä maailman tilanteessa suorastaan jopa ajankohtaiselta, mutta katsojan kannalta kuitenkin hienovaraisen puhdistavalta ja samalla voimaannuttavaltakin!

Vaikka esityksen teksti on itselleni jo ennalta tuttu, kuten eilisessä katsomossa tuntui olevan puheiden perusteella monelle muullekin, ei se hienovireisen ja huolelllisen esityksen vastaanottoa häirinnyt! Ensinnäkin esityksen visuaalinen ilme junalavasteineen on upea – juuri sopivassa määrin realistinen. (Myös videoklipit toimivat mainioina kerronan tasoina.)

Esityksen koskettavin ydindynamiikka syntyy tarkoista ja katsojaa jatkuvasti kiinnostavista roolitöistä, joiden salaperäisyyden peite kunkin hahmon kohdalta mainiosti tipahtelee. Kaikki jännitys tiivistyy upeasti – katsomon suorastaan odottaessa hipihiljaa – minkä moraalisen ratkaisun Poirot lausuu rikoksista! – Nautinnollisen jännittäviä hetkiä tarjosivat  kaikki 11 näyttelijää, ja koko ensemblestä huokui yhteinen into ja halu tarinan kerrontaan – Olipa intensiivistä teatteria – juuri tähän elämän tilanteeseemme sopien – KIITOS!

Teatteriterveisin ja lykkyä Porin Teatterin uusiin hankkeisiin (toivottavasti jokin ”järki” aseet  sammuttaisi)!
Katsojapalaute 24.3.2022

Lämpimät kiitokset erinomaisesta teatterikokemuksesta! Tulimme ystäväni kanssa Turusta katsomaan Idän pikajunan arvoituksen ja kokemus oli kyllä koko matkan arvoinen! Henkilökunta oli ystävällistä, teatterin tilat olivat siistit ja viihtyisät ja itse näytelmä suorastaan suurenmoinen: näyttelijät hoitivat työnsä hienosti, lavasteet ja puvut olivat kertakaikkisen upeat ja toteutus oli kaiken kaikkiaan klassinen ja silti virkistävä. Vilpittömästi toivoisin näkeväni tällaisia näytelmiä useamminkin, sillä mielestäni rikosmysteerit ovat kutkuttavimmillaan juuri lavalla nähtynä. Eritoten vanhan maailman viehätys on teatterissa vahvasti läsnä, ja siksi olikin hienoa huomata, että Idän pikajunan arvoitus oli toteutettu vanhaa kunnioittaen eikä esimerkiksi nykyaikaan sijoitettuna. Suuret ja vilpittömät kiitokset koko teatterin henkilökunnalle!
Katsojapalaute 25.3.2022

Hei, paljon kiitosta la 7.5.2022 Idän pikajunan arvoitus. Esitys ylitti odotukset samoin kulissit. Teette hienoa työtä.
Katsojapalaute 7.5.2022

Kiitoksia paljon upeasta lauantaipäivästä Idän pikajunassa 21.1.23 klo 13 alkaen. Hienoa teatteria ja nautinnollista katsottavaa. Mahtavaa ryhmätyötä ja Poirotille erityinen kiitos.
Katsojapalaute 21.1.2023

Mon ami!

Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos aivan mahtavasta ” Idän pikajunan arvoitus ” esityksestä to 2.3 klo 19.00. Kiitos kuuluu aivan kaikille, mahtavat näuyttelijät ja lavasteet olivat henkeäsalpaavan onnistuneet. Tulemme toistekki Porin teatteriin.
Katsojapalaute 3.3.2023

Hei. Aivan ihana esitys eilen, idän pikajuna. Lavasteet myös onnistui, aivan kuin junassa 🌹🌹🌹🌹
Katsojapalaute 22.9.2023

Olin eilen ystäväni kanssa katsomassa Idän pikajunaa. Ihan mahtava!!!! Näyttelijäsuoritukset ihan huikeita! Ja lavastus, vau!!!!!
Katsojapalaute 23.9.2023

Tiedättekö sen tunteen kun koet, näet ja kuulet jotain niin ihmeellistä, että tulee liikutus ja vilunväreet samaan aikaan? Porin Teatterin Idän pikajunan arvoitus teki mulle tämän. Näytelmän koko kokonaisuus oli niin huikea, että vieläkin se tuntuu kropassa.❤Ensi vuonna sitten Kuolema Niilillä.

Katsojakommenti Facebookissa 20.10.2023

Kolmas kerta, kun Turusta tulimme viikonlopuksi Poriin ihan vaan teidän teatterinne vuoksi. Olimme 14.10. näytöksessä katsomassa Idän pikajunaa. Yleensä teattereissa käymme katsomassa farsseja, koska ei ole mitään niin ihanaa, kuin nauraa kyyneleet silmissä. Siksi odotukset olivat vähän erilaiset, kun tiesimme, ettei kyseessä ole farssi.
Mutta oi, mikä elämys!! Aivan mielettömät lavasteet! Uskomattoman upea tunnelma saatiin luotua junavaunuilla, itsekin tuntui siirtyvän menneeseen aikaan junan kyytiin. Kaikkia näyttelijäsuoritukset olivat jälleen aivan upeita. Hercule Poirotin rauhallisuus ja isoäidin räväkkyys, ihana combo! Jälleen huippuelämys Porissa, kiitos teille! Nähdään jälleen pian 🙂
Katsojapalaute 23.10.2023
Ensi-ilta: 20.11.2021 Esitysoikeudet: Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Näytelmän kesto: 2h 15min (sis. 25 min väliajan) Ikäsuositus: Yli 12-vuotiaille. Näytelmässä käytetään voimakkaita ääni - ja savutehosteita. (Huom: Savutehosteet ovat teatterikäyttöön suunniteltuja, eivätkä aiheuta terveydelle haittaa.)
Liput: 32€ peruslippu | 29€ eläkeläinen
27€ opiskelijat & työttömät
Esityspaikka: Päänäyttämö Hallituskatu 14
28100 Pori
Katso kartta ja ajo-ohjeet
Pyörätuolipaikat ja S-etualennus vain suoraan Porin Teatterilta puh. 02 6344 840 Induktiosilmukka saatavilla -logo Päänäyttämön kaikilla riveillä on käytössä kuulolaitetta käyttäville tarkoitettu silmukkavahvistin. Induktiosilmukan kuuluvuus voi hieman vaihdella käyttäjän laitteen ja sijainnin mukaan.
Teksti: Agatha Christie (orig. Murder on the Orient Express) Näyttämösovitus: Ken Ludwig Suomennos: Laura Raatikainen Ohjaus: Pekka Laasonen (vier.) Lavastus: Oskari Löytönen (vier.) Pukusuunnittelu: Sari Suominen (vier.) Äänisuunnittelu: Jukka Kouhia Valosuunnittelu: Reijo Nieminen Videoprojisoinnit: Jyrki Heloaho

Rooleissa

näyttelijän kuva
Janne Turkki Hercule Poirot
näyttelijän kuva
Peter-Sebastian Lehtonen Monsieur Bouc
näyttelijän kuva
Helinä Kareinen Mary Debenham (21.9.2023 alkaen)
näyttelijän kuva
Maria Pere Helen Hubbard
näyttelijän kuva
Miia Lindström (vier.) Prinsessa Dragomirov (18.11.2022 alkaen)
näyttelijän kuva
Heidi Rantakeisu Greta Ohlsson
näyttelijän kuva
Mervi Takatalo (vier.) Kreivitär Andrenyi (21.9.2023 alkaen)
näyttelijän kuva
Marko Honkanen Konduktööri Michel / Hovimestari
näyttelijän kuva
Pekka Hänninen Eversti Arbuthnot
näyttelijän kuva
Oskari Penttilä Hector MacQueen
näyttelijän kuva
Samuel Ratchett

Liput suoraan teatterilta

SOITA: 02 6344 840
teatterin.lipunmyynti@pori.fi