Teatteritalon historia

Porin Teatteri muodostettiin vuonna 1931, kun Porin Näyttämö ja Porin Työväen Teatteri yhdistettiin. Teatteritalo sen sijaan on jo vuodelta 1884, josta lähtien se on toiminut suomenkielisen ammattiteatterin suojana.

Teatteritalon historia ulottuu syksylle 1872, jolloin maamme ensimmäinen suomenkielinen teatteriryhmä, Suomalainen Teatteri eli nykyinen Suomen Kansallisteatteri, aloitti toimintansa Porissa. Kieliriitojen sävyttämä ilmapiiri Helsingissä sai Kaarlo Bergbomin tuomaan teatterinsa rauhallisemmalle maaperälle. Suomalainen Teatteri viipyi Porissa kaikkiaan seitsemän viikkoa, jona aikana se esitti Hotelli Otavan teatterisalissa koko repertuaarinsa. Tästä katsotaan alkaneeksi ensimmäisen suomenkielisen ammattiteatterin toiminta.

Ensimmäiset ajatukset oikean teatteritalon rakentamisesta oli esitetty jo vuonna 1862, mutta runsaat 20 vuotta ehti kulua sanoista tekoihin. Kun teatteritalo viimein päätettiin rakentaa, se tehtiin komeasti uusrenessanssin tyyliin, joka oli aikansa muotisuuntaus. Teatteritalo päätettiin sijoittaa Nikolaintorin eli nykyisen Raatihuoneenpuiston viereen aivan Hotelli Otavan naapuriin.

Teatteritalon rakentaminen suoritettiin pitkälti ruotsalaisin voimin. Perustöihin tuli kuusi miestä Ruotsista ja porraskivetkin tuotiin Öölannista asti. Myös sisustus- ja maalaustöistä vastasivat ruotsalaiset ammattimiehet. Teatterisalin koristelun ja esiripun suunnitteli tukholmalainen Carl Grabow, joka toi Poriin valmiit koristeet, jotka täällä vain asetettiin paikoilleen. Näyttämön aukko muurattiin tiilestä eikä sitä tehty puusta, niin kuin ajan tapa oli. Näyttämön portaalin kulmiin asetettiin Shakespearin ja Mozartin muotokuvamaalaukset. Aukon sivuilla taas puolestaan komeilevat Topeliuksen ja Runebergin rintakuvat, jotka symboloivat teatterin merkittävää roolia maamme kansallisessa heräämisessä.

Teatterisalin komean kattokruunun tekijä on tukholmalainen kuvanveistäjä Henrik Nerpin. Juhlallisessa kattokruunussa venyttelee suu ammollaan griippi eli aarnikotka, aarteiden vartija. Se on leinonavartaloinen ja kotkapäinen hahmo. Katossa on seitsemän koristemaalari Salomo Wuorion maalausta täynnä pulleita, siivekkäitä, lapsienkelihahmoja puttoja. Ne eivät ole enkeleitä vaan muusia eli henkiä, jotka inspiroivat taiteen lajeja. Maalauksissa lentelevät historiankirjoituksen muusa kirjoineen, tanssin muusa soittimineen, komedian ja tragedian muusat naamioineen. Kruunua ympäröivät allegoriset medaljonkikuvat on maalattu öljyvärein ja pingotettu suurella työllä paikoilleen.

Teatterin ravintolatilat valmistuivat ensin, ja ne otettiin käyttöön 3. marraskuuta 1884, jolloin järjestettiin soitannollinen illanvietto vihkiäisten kunniaksi. Lontoolaisen yhtymän toimittama 86 hehkulampun sähkövalaistus herätti pelkoa ja kunnioitusta porilaisten keskuudessa siinä määrin, että paikallislehdessä jouduttiin vakuuttamaan sähkövalon olevan turvallista näyttelijöille ja lavasteille.

Porin teatteritalo, jonka varsinainen vihkiäisjuhla pidettiin 29. joulukuuta 1884, oli oman aikansa todellinen monitoimitila. Siellä järjestettiin teatterinäytäntöjen lisäksi mitä erilaisimpia tilaisuuksia – konsertteja, kokouksia, juhlia, naamiaisia ja tanssiaisia. Salin lattia oli konstruoitu siten, että se voitiin tarpeen mukaan sekä kallistaa nousevaksi että asettaa vaakatasoon näyttämön kanssa. 

Pian teatteritalon valmistuttua talon käyttäjät alkoivat valittaa tilanahtautta. Apua pyydettiin talon suunnittelijalta J. E. Stenbergiltä, joka esitti vuonna 1888 laajennussuunnitelman. Lisätilaa tehtiin rakentamalla parveke puiston puolelle. Vuonna 1897 parveke katettiin lasiverannaksi, jonka suunnitteli arkkitehti August Krook. Tämä veranta oli pitkään ravintolakäytössä, ja monilla vanhemman polven porilaisilla on yhä omakohtaisia muistoja sen jäljittelemättömästä ilmapiiristä. Nykyään tilassa sijaitsee Porin Teatterin toimisto.

Porin Teatterin uudempi laajennusosa on vuodelta 1974 ja siinä toimii teatterin pieni näyttämö omine väliaikaravintoloineen. Vuosien 2014-2017 aikana teatteritalossa ja sen laajennusosassa on suoritettu mittava peruskorjaus.

Porin teatteritalon rakentaminen 130 vuotta sitten oli kauaskantoinen kulttuuriteko. Teatteritalossa yhdistyvät menneen ajan hienostunut tyylikkyys nykyajan asettamiin tilallisiin ja teknisiin vaatimuksiin. Vieraita vastaanottaessamme voimme syystä toivottaa kaikki tervetulleiksi Suomen kenties kauneimpaan teatteritaloon!


Briefly in English

Pori Theatre was established in 1931 as a merger of two local theatres: Pori Workers' Theatre and Pori Stage Theatre. Pori is considered to be the birthplace of Finnish speaking professional theatre as the Finnish National Theatre gave its first performance in Pori at Hotel Otava in 1872.

The theatre is located in a 1884 completed Renaissance Revival style building which was designed by a Swedish architect Johan Erik Stenberg. Its interior is one of the most prestigious in Finland. The main auditorium has 304 seats and the studio stage which was opened in 1974 has 110 seats. Currently the director of the theatre is Patrik Drake.


Teatterisäätiön hallitus 2019-2021

Varsinaiset jäsenet:
Matti Mäntylä (pj.)
Arja-Leena Rouvali (vpj.)
Rauli Taimi
Tarja Terho-Sjöblom
Taina Lehtonen
Antti Pekola
Kirsi Lahtinen
Teemu Niemelä

Patrik Drake (esittelijä)
Anttivesa Knuuttila (siht.)

Läsnäolo- ja puheoikeudella:
Taru Liipola
Hannele Lanu
Peppi Pennanen