Tarina suomalaisesta sisusta ja sankaruudesta

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on käynnistynyt. Myös Porin Teatteri, Suomen vanhin suomenkielinen ammattiteatteri, osallistuu merkkivuoden juhlintaan marssittamalla näyttämölle Väinö Linnan vuonna 1954 kirjoittaman sotaklassikon TUNTEMATON SOTILAS. Näytelmä on osa Suomi100 -ohjelmaa, johon Valtioneuvoston kanslia liitti hankkeen 11.5.2016.

Tammikuun 28. päivänä 2017 Christian Lindroosin ohjaama ja dramatisoima suurproduktio näkee päivänvalon Porin entisen Oluttehtaan 3000m² kokoisessa varastohallissa. Tilaan on valmistunut suuren näyttämön ohella 512 -paikkainen katsomo sekä ravintolatilat. Teatterin päänäyttämön ollessa peruskorjausremontissa, kaikki 63 Tuntemattoman sotilaan esityskertaa nähdään Oluttehtaan tiloissa. Viimeinen esitys pyörähtää käyntiin 13. toukokuuta 2017. 

Väinö Linnan läpimurtoromaaniin pohjautuva teos kuvaa konekiväärikomppanian vaiheita Suomen jatkosodassa vuosina 1941 – 1944. Se on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista ro-maaneista. Tuntemattoman sotilaan maineeseen ovat vaikuttaneet myös siitä tehdyt elokuvasovitukset, joista Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama klassikko lienee jokaiselle suomalaisille tuttu.

Näytelmän keskeisissä rooleissa nähdään Porin Teatterin omaan henkilökuntaan kuuluvat näytteli-jät Hannu Müller, Vesa Haltsonen, Marko Honkanen, Teemu Niemelä, Oskari Penttilä, Ilkka Aro, Peter-Sebastian Lehtonen, Janne Turkki sekä vierailijat Turkka Mastomäki, Matti Mäntylä, Pekka Hänninen, Samu Loijas, Jarkko Tiainen ja Thomas Dellinger. Lisäksi avustajia on kymmenkunta. Näytelmän on lavastanut Teemu Loikas ja puvustanut Eila Santanen. Näyttävä valaistussuunnitelma on vierailija Kalle Ropposen käsialaa. Teosta varten mu-siikin on säveltänyt Sofia Finnilä. Livemuusikkoina vierailevat pianisti Eliina Mäkiranta ja sellisti Aino Juutilainen.

Esitystä suositellaan yli 12 –vuotiaille. Näytelmän ennakkokysyntä on ollut kovaa, jo 15.200 lippua on myyty. Oluttehtaan osoite on Valtakatu 15, 28100 Pori.


Lisätiedot:
Patrik Drake, teatterinjohtaja 
p. 050 3833 007 tai patrik.drake@pori.fi

Christian Lindroos, ohjaaja
p. 040 5913 749 tai christian.lindroos@seinajoki.fi