Hannele Lanu heittäytyy Lopon saappaisiin

Suomalainen näytelmäkirjailija Minna Canth sai valmiiksi novellinsa Kauppa-Lopo vuonna 1889. Tammikuun 5. päivänä 2017 Porin Teatteri ottaa ohjelmistoonsa samaisen tarinan, vierailija Tiina Markkasen ohjaamana ja dramatisoimana. Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saavan näytelmän on visualisoinut Jaakko Niemelä.

Vuonna 1844 syntynyt Minna Canth, alkujaan Ulrika Wilhelmina Johnson oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kirjailijana Canth kuului suomalaisen realismin uranuurtajiin. Hän kirjoitti näytelmiä, pienoisromaaneja ja novelleja. Canth oli aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Ajatusmaailmaltaan hän oli vapaamielinen nuorsuomalainen. Canth edisti naisten asemaa muun muassa tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Minna Canth kuoli vuonna 1897 vain 53 -vuotiaana.

Kauppa-Lopo on viinaan menevä laitapuolen eläjä. Lopo on joutunut taas kerran putkaan, kun kuulee, että kaupungissa asuu rouva Augusta Kortman, entinen neiti Malm. Enkeli! Muisto ajasta, jolloin elämä oli kunnossa. Jolloin Kauppa-Lopo oli ihminen ihmisten joukossa. Kauppa-Lopo on omien sanojensa mukaan elänyt parhaat vuotensa kauppiaana Kuopiossa. Kaikki hyvä, kuten vahvarakenteinen vankila, on Kuopiosta. Ja nyt hän on juuttunut tähän vaivaiseen kyläpahaseen. Liekö Pori? Hän kertoo vankitoverilleen, että Kuopiossa häntä odottaa hyvä mies. Ja lapsi. Näinköhän?

Olet varmaan tavannut Lopon kaupungilla. Hän ajaa pyörällä tai työntää lastenrattaita. Tuskin erotat häntä muovipussiarmeijan takaa. Varo! Hän on” komesrootti”, kauppanainen, myy mitä tahansa kenelle tahansa. Varastaa, valehtelee, osaa ruotsia ja ranskaa, tanssii ja laulaa, omistaa empaattisen sydämen ja kulauttaa yhdellä hörpyllä ison lasin olutta. Ehkä olet nähnyt. Mutta oletko oikeasti nähnyt?

Canthin ikivihreä klassikko tekee paluun Porin Teatterin lavalle lähes 38 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran samaisen tarinan ensi-iltaa juhlittiin 30. elokuuta 1979. Kauppa-Lopon nimiroolissa nähdään Hannele Lanu, lapsi-Lopon roolin tekee Anna Kauno. Muissa rooleissa esiintyvät Anna-Maija Kokkinen, Heidi Rantakeisu ja A-P Söderdahl.