Vesa Haltsonen astuu pähkähullun saappaisiin

Porin Teatterin ensi-iltarikkaan syyskuun kolmas uutuus on käsillä. Torstaina 22. syyskuuta Pienellä näyttämöllä saa ensi-iltansa Vesa Haltsosen tulkitsema puolitoistatuntinen monologinäytelmä PÄHKÄHULLUN PÄIVÄKIRJA.

Venäläisen Nikolai Gogolin vuonna 1835 kirjoittamaan klassikkoteokseen pohjautuva tarina kertoo nimineuvos Aksenti Ivanovitsista, saavuttamattomasta rakkaudesta ja sen seurauksista. Teksti sukeltaa syvälle ihmisyyteen ja inhimillisyyteen. Se on tragikomedia rakastetuksi tulemisen kaipuusta maailmassa, jossa ihmisen elämä on muuttunut ulkoapäin mitattavaksi suoritukseksi.

Sen lisäksi, että Porin Teatterin kokenut näyttelijä-muusikko Vesa Haltsonen astuu Pähkähullun vaativiin saappaisiin, hän vastaa myös näytelmän ohjauksesta sekä lavastus- ja pukusuunnittelusta. Näytelmän on suomentanut Anton Nikkilä.

Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä Haltsonen nähdään esittämässä Gogolin tekstiä jo toistamiseen. Edellisen kerran näin tapahtui vuonna 2013, jolloin ensi-iltansa sai uudelleentulkinta novellista Päällystakki. Näytelmä oli nerokas kertomus miehestä, joka uskoi menestyvänsä, kunhan vain saisi uuden takin. Absurdin huumorin äärellä ollaan nytkin. Pähkähullun päiväkirjassa Haltsonen pitäytyy alkuperäistekstissä, vaikkakin monipuolinen musiikin käyttö tuo katsojan välillä nykyaikaan. Mielipuolen päiväkirjanakin tunnettu teos on kuvaus ihmismielen järkkymisestä ja todellisuudentajun katoamisesta. Aksenti Ivanovits Popristsin on onnellinen mies, joka haluaa vain hoitaa työnsä tunnollisesti ja nähdä vilauksen ”hänestä”.

Nikolai Gogolin 26 -vuotiaana kirjoittamassa klassikkonovellissa tragedia ja komiikka risteytyvät harvinaisen koskettavasti. Vuosisadat vaihtuvat, mutta ihminen haaveineen, toiveineen, pettymyksineen ja riemuineen on aina pohjimmiltaan samanlainen.

Saako ihminen tuntea, näyttää ja elää niin kuin itse haluaa?