Hallittu kaaos Havershamin kartanossa


Syysiltojen pimetessä moni tulee hakeutuneeksi iloa tuovien asioiden äärelle. Keinoja ilon ja energian lisäämiseen on monia, mutta yksi niistä on tutkitusti mitä tehokkain: naurun parantava ja hyvää tekevä voima! Nauruterapiaa koko rahan edestä tarjoaa Porin Teatterin Suurella näyttämöllä 5.9.2020 ensi-iltansa saava hittikomedia NÄYTELMÄ JOKA MENEE PIELEEN (orig. The Play That Goes Wrong).

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama näytelmä on englantilaiseen 1920 -luvun kartanoon sijoittuva murhamysteeri, jossa yksi näytelmä esitetään toisen näytelmän sisällä. Esitys sai alkunsa brittiläisten näyttelijäopiskelijoiden pubiin tekemästä hupikomediasta, joka suuren suosion saattelemana päätyi Lontoon West End -teatterin kassamagneetiksi.

Jaakko Saariluoman ohjaaman ja Mikko Koivusalon suomentaman esityksen keskiössä nähdään innokas harrastajateatteriryhmä ”Keski-Satakunnan Draamayhdistyksen Näytelmäpiiri”, joka on vihdoin löytänyt voimavaroilleen sopivan näytelmän; Murha Havershamin kartanossa. Roolitus on täydellinen, lavasteet ja rekvisiitta genreen sopivat. Mutta. Kun esityksen ensi-ilta koittaa, mikään ei mene suunnitelman mukaan. Toisin sanoen kaikki mikä voi mennä pieleen…myös menee pieleen!

Tämä ylistetty kansainvälinen hitti on kahminut lukuisia teatterialan palkintoja; mm. paras komedia (Olivier Award 2015) ja paras näyttämösuunnittelu (Tony Award 2017). Teknisesti hämmästyttävässä esityksessä lavastus näyttelee yhtä pääroolia. Näennäisesti yksinkertaiset harrastajaseurueen kulissit pitävät todellisuudessa sisällään lukemattomia yllätysratkaisuja; seinät kaatuvat, jumiutuvat, pudottavat tauluja, ottavat niitä kiinni…millintarkasti oikeaan aikaan. Jokaisessa lavaste-elementissä on piilotettuna jokin erityisominaisuus.

Lavastuksen on suunnitellut Peter Ahlqvist, puvustus on Tiina Valkaman. Rooleissa nähdään Vesa Haltsonen, Marko Honkanen, Pekka Hänninen, Peter-Sebastian Lehtonen, Maarit Niemelä, Oskari Penttilä, Mirva Tolppanen ja Janne Turkki.

Lisätiedot:
Christian Lindroos
taiteellinen johtaja │ PORIN TEATTERI
040 591 3749 │ christian.lindroos@pori.fi