Minna Rytisalon romaanista kantaesitys Poriin

Kuvassa: kirjailija Minna Rytisalo
Kuva: Jenna Karhula

 

Porin Teatterin syyskausi on käynnistynyt. Kauden ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Pienelle näyttämölle valmistuva kantaesitys ROUVA C. Draama pohjautuu Minna Rytisalon vuonna 2019 kirjoittamaan romaaniin, joka fiktiivisesti kuvaa Minna Canthin oletettuja nuoruusvuosia. Rytisalon teos voitti samana vuonna Suuren journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategoriassa. Näytelmän on ohjannut ja dramatisoinut Heini Tola, jolle Minna Canthin seura myönsi vuoden 2012 kulttuuripalkintonsa tunnustuksena korkeatasoisesta työstä, jolla ohjaaja on vakuuttanut uudet katsojat Canthin tuotannon jatkuvasta ajankohtaisuudesta ja puhuttelevuudesta.

Nuori Minna Johnson (Maria Pere), kangaskauppiaan tytär aloittaa seminaarin valmistuakseen opettajaksi. Hän ei halua mahduttaa itseään 1800 -luvun tai oman aikansa ahtaaseen naisen rooliin; jäädä kodin seinien sisäpuolelle aviomiehen määräysvallan alle. Minna haluaa vaikuttaa, olla itsenäinen ja vapaa eikä hän siksi halua koskaan naimisiin. Toisin kuitenkin käy. Minna solmii avioliiton opettajansa, lehtori Ferdinand Canthin (Kai Bäckström, vier.) kanssa. Minnasta tulee Rouva C.

Juho Lindströmin (vier.) lavastama ja Kaisu Rytisalon puvustama kantaesitys piirtää kauniin kuvan onnelliseksi kypsyvästä, tasa-arvoisesta, avioliitosta ja rakkaudesta. Dokumentteihin pohjautuva teos on ennen kaikkea kuvaus taiteilijaksi kasvamisesta. Esityksen keskiössä nähdään myös kahden naisen, Minnan ja Floran (Heidi Rantakeisu) alati tasapainoaan hakeva ystävyys. Ensimmäisen suomenkielisen sanomalehtinaisen, naisnäytelmäkirjailijan ja toisinajattelijan nuoruusvuosia kuvaava maailma on herkkä, mutta energinen. Tätä ilmentää myös Salla Markkasen teosta varten säveltämä musiikki, Marjo Kuuselan liikekieli ja Riikka Hakalan valosuunnittelu.


LISÄTIEDOT:
Heini Tola, ohjaaja
puhelin 040 551 5093