Mika Waltarin salapoliisinäytelmä tulossa ensi-iltaan


Vuonna 1939 kirjailija Mika Waltari voitti pohjoismaisen salapoliisiromaani -kilpailun romaanillaan, Kuka murhasi rouva Skrofin? Teos oli Palmu-romaaneista ensimmäinen, joka myöhemmin sai nimen Kaasua, Komisario Palmu!

Lauantaina 26. lokakuuta 2019 Waltarin klassikkoteos herää henkiin Porin Teatterin päänäyttämöllä Panu Raipian ohjaamana. Romaanin näytelmäsovituksesta on vastannut Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä. Lavastuksen on suunnitellut Teemu Loikas, puvustus on Taru Liipolan.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1930 -luvun Helsinkiin. Vanha ja rikas leskirouva Alma Skrof löydetään kuolleena asunnostaan. Kuolema vaikuttaa luonnolliselta; rouva Skrof on kuollut kaasumyrkytykseen. Helsinkiläinen rikoskomisario Palmu (Marko Honkanen) määrätään tutkimaan kuolemantapausta. Tarkkasilmäinen komisario huomaa pian Skrofin tapauksen suunnitelmalliseksi murhaksi. Palmu aloittaa rikospaikkatutkinnan kahden etsivänsä, Kokin (Seppo Paajanen) ja Virran (Teemu Niemelä) kanssa. Joku on tullut asuntoon parvekkeen oven kautta ja avannut kaasuhanan rouva Skrofin nukkuessa. Tapauksen selvittämistä vaikeuttaa epäiltyjen runsas kirjo. Mysteeri mutkistuu entisestään, kun Palmu saa selville, että rouva Skrof oli repinyt vanhan testamenttinsa ja vaatinut asianajajaansa, varatuomari Lannetta (Ilkka Aro), laatimaan uuden...vain päivää ennen kuolemaansa!

Vuonna 1940 Mika Waltari jatkoi Palmu -aiheista romaanisarjaansa teoksella Komisario Palmun erehdys ja vuonna 1962 valmistui Tähdet kertovat, Komisario Palmu. Waltarin Palmu -trilogia nähtiin myös valkokankaalla vuosina 1960-1962 Matti Kassilan ohjaamana.