Kotimainen kantaesitys ensi-iltaan Porin Teatterissa

Porin Teatterin kevätkauden 2019 ensimmäinen ensi-ilta on käsillä. Tammikuun 26. päivänä päänäyttämölle valmistuu kotimainen kantaesitys JÄRJEN JA TUNTEEN TYTTÄRET. Tommi Kainulaisen ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Enni Mustosen kiehtovaan historialliseen romaanisarjaan Järjen ja tunteen tarinoita. Näytelmän dramatisointi on tehty viisiosaisen kirjasarjan kolmen ensimmäisen teoksen - Nimettömät, Mustasukkaiset ja Lipunkantajat - pohjalta. Aihepiiri käsittelee 1800-1900 - lukujen vaihteen sääty-yhteiskunnan, naisasian, sortovuosien ja itsenäistymisen Suomea.

Uutuusdraaman keskiössä nähdään kaksi nuorta naista, jotka saapuvat kohtalon oikusta samaan talouteen 1890-luvun Helsinkiin – työntekoon tottunut Hilma (Riikka Papunen) piikomaan ja pappissuvun haaveellinen tytär Anna (Mirva Tolppanen) opiskelemaan. Sopeutuminen naisasianainen Augusta Ahlstedtin (Hannele Lanu) huushollin vaatimuksiin ei ole helppoa, mutta lahjakkaat naiset pyrkivät korkealle. Nähtäväksi jää, riittääkö sinnikkyys, kun vastassa ovat sovinnaisuussääntöjen paineet, palvelijoiden ja herrasväen kuilu sekä rakkauden arvaamattomat oikut.

Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Teemu Loikas, puvustus on Taru Liipolan käsialaa. Teoksen valosuunnittelusta on vastannut Timo Alhanen.